Egészség

Egyél rostosat, és fogyj jóllakottan!

Ha súlyproblémákkal küzdesz és szeretnél egy kicsit fogyni, térj át rostokban dús étrendre. Ez sem a tökéletes csodafegyver a plusz kilók ellen, de legalább az éhségedet csillapíthatod így anélkül, hogy degeszre ennéd magad.

Tulajdonképpen a sikeres fogyás egyik kulcskérdése éppen ez: hogyan légy úrrá a folyton jelentkező éhségérzeten? Ezt a követelőző, nehezen kontrolálható érzést sok dolog befolyásolja: egyebek között az, hogy mikor és milyen rendszerességgel eszel, valamint hogy általában mennyi és milyen összetételű táplálékot – zsírokat, szénhidrátokat, proteint, rostokat és vizet – veszel magadhoz.

Egyél rostosat és fogyj jóllakottan
 

Mennyitől laksz jól?

Ha egészséges, rostokban gazdag ételeket fogyasztasz, azok hamar teljes jóllakottság érzetet adnak, így jóval könnyebben ellen tudsz állni majd más finom falatok kísértésének. Ráadásul a rostos táplálékot hosszabb ideig kell rágni, ami az agyad felé azt az információt közli, hogy “eleget ettél, jól laktál”.

Nem is szükségesek ahhoz különféle tudományos kutatások kimutatásai – pedig léteznek ilyenek szép számmal –. hogy belássuk: a teltségérzetet az adja, ha bizonyos térfogatú és tömegű táplálékot juttatunk a gyomrunkba. Egy bizonyos adag rostos étel is pontosan azt a jóllakottság érzetet kelti, mintha grammra megegyező mennyiségű zsíros húsokat, cukorba forgatott édes nyalánkságokat, és más, meglehetősen egészségtelen, de nagyon csábító ételeket tömnénk magunkba. Az óriási különbség, hogy a gyümölcsök, nyers és párolt zöldségek, főzelékek, saláták képében elfogyasztott rostok messze jóval kevesebb kalóriát és a szervezet számára nehezen feldolgozható vagy akár kártékony anyagot tartalmaznak.

Facsarás helyett rágd el a gyümölcsöt

Sokan úgy igyekszenek egészségesebb táplálkozási szokásokat felvenni, hogy elkezdenek frissen gyümölcsturmixot, facsart vagy boltban vásárolt 100 százalékos gyümölcsleveket inni. A vitamin- és kalória-bevitel szempontjából ez jó döntés,, nagyon is megállja a helyét, és üdvözlendő, hiszen sokkal hasznosabb az egészségünknek, mint ha ehelyett vaníliás fánkot vagy duplaburgert majszolnánk. Azonban még ennél hatékonyabbak is lehetünk, ha ugyanezt a vitamin- és rosttartalmat eredeti formájában ennénk meg.

Egyél rostosat és fogyj jóllakottan
 

2009-ben az Appetite című étkezéstudománnyal foglalkozó magazin számára készített tanulmányban kutatók összehasonlították, hogy mi a különbség az étkezési szokásokra és a diétára nézve, ha valaki almát vagy az abból készült almaszószt, -turmixot vagy 100 százalékos almalevet fogyaszt. A kísérlet kimutatta, hogy azok, akik a gyümölcsöt ették meg, az ezt követő ebéd során 15 százalékkal kevesebb kalóriával is jóllaktak azokhoz képest, mint akik a gyümölcs levét vagy az abból készült turmixot fogyasztották el. Ennek oka, hogy a természetes formában elfogyasztott rostok jóval laktatóbbak, a gyümölcs evése időigényesebb és érzékeinknek sokkal több ingert és élvezetet ad, mint a gyorsan felhörpinthető, rágást nem igénylő levek és turmixok. A rágás ráadásul az emésztés is kedvezőbben befolyásolja, hiszen hatására megindul a gyomorban a savtermelés, így a gyomor hatékonyabban és kevesebb megerőltetés árán tudja hasznosítani a belé juttatott tápanyagokat.

A kísérlet azonban nem állt itt meg, hanem évekig követte az alanyai étkezési szokásait. Végül arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy azok az emberek tudtak könnyen lefogyni és megtartani új súlyukat, akik rendszeresen étkeztek és az étkezéseik között mindig szerepelt a reggeli. A reggelinek pedig fontos és állandó részét képezték a rostok, különféle csírák és gabonapelyhek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top