Egészség

Fogyókúrázz gyógynövényekkel!

Pontosabban fogalmazva alkalmazz a fogyókúrádban gyógynövényeket is! Kizárólag rájuk hagyatkozni egy súlycsökkentő diéta során nem célravezető, viszont megfelelő táplálkozás és mozgásprogram mellett sokkal egészségesebb és zökkenőmentesebb lehet velük a kúra.

Már egy kis súlyfelesleg is közérzeti zavarokat okozhat, hosszú távon pedig igen súlyos egészségügyi problémákhoz vezet amellett, hogy komoly lelki gyötrelemmel kínozza a “tulajdonosát”. Megszabadulni tőle csak igen fegyelmezett és kitartó diétával lehet, ezért a legjobb védekezés ebben az esetben is a támadás: kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres sporttal előzhetjük meg, hogy zsírpárnáink megszaporodjanak. Akár megelőzésről, akár a súlyfelesleg leadásáról van szó, a gyógynövények hasznos támogatást nyújthatnak nekünk.

Fogyókúrázz gyógynövényekkel!
 

Némelyiknek étvágycsökkentő hatása van, mások vizelethajtásban, emésztésserkentésben jók, megint mások pedig kifejezetten a zsírégetés hatékonyságát növelik. Általában elmondható, hogy gyógynövényekkel az elhízással járó és fogyás közben jelentkező kellemetlen tünetek jól enyhíthetők: a túlsúly miatt kialakult ízületi- és izomfájdalmakra, a fogyással járó idegi feszültségre és stresszre éppúgy jótékonyan hatnak, mint a szervezetben felhalmozódott és fogyás során távozni igyekvő salakanyagok kiürítésére.

Diéta alapelvek

Számolatlanul persze még a gyógyfüveket sem nem tanácsos szedni. Ha valaki úgy dönt, megpróbálja a saját hasznára fordítani a fogyásban a gyógynövényeket is, először menjen el orvoshoz – és ez a tanács minden komolyabb fogyókúra elindítása előtt érvényes. Végeztessen el egy általános vizsgálatot, majd kérje ki dietetikus szakember véleményét arról, miféle diéta lenne számára a leghasznosabb. Ha azonban erre nincs mód, vagy önfejűen úgy dönt a túlsúlyos illető, hogy házi praktikákkal fog megszabadulni kilóitól, akkor néhány alapszabályt tartson be, és ezek mellet szedheti az alábbi gyógynövényeket. Az alapszabályok a következők:

1. Soha ne lakjon jól. Egyen keveset, de rendszeresen, minimum napi háromszor, de inkább ötször.
2. Az egyes étkezések mindennap ugyanabban az órában történjenek.
3. Változatosan étkezzen, és lehetőleg legyen túlsúlyban a friss zöldség és gyümölcs az étlapon.
4. Sovány húsokat és halféléket válasszon a zsíros, nehéz ételek helyett.
5. Kerülje a cukrot.
6. Este 6 óra után már ne étkezzen, a vacsora pedig legyen könnyű, jelzés értékű.
7. Mindennap mozogjon legalább 20 percet, de inkább többet. Egy kis intenzív reggeli torna csodákat művel.
8. Legyen állhatatos és kitartó!

Gyógynövények fogyókúra melléFogyókúrázz gyógynövényekkel!

Ha sikerül legalább az alapszabályokat betartani, akkor az étrendünkbe beilleszthetjük az alábbiak közül egyik-másik gyógynövényt is.

Citromfű
A bélműködést javítja és az epe munkáját is serkenti – gyomorrontás, gyomorsav-túltengés ellen ajánlott, s mivel csökkenti a belső feszültséget, a stresszt, a szívpanaszokkal küzdőknek is segít. Ismert méregtelenítő és izzasztó hatása.

Menta
Különösen az emésztési problémákra van jótékony hatással, gyorsítja az anyagcserét, tisztít, a felfúvódást megszünteti, az epére gyakorolt hatása miatt zsíros ételek után csökkenti a telítettség-érzetet. A hányingeren, gyomorgörcsökön is segít.

Zsálya
Az emésztést segíti és serkenti az anyagcserét, hasznos a zsír lebontásában. Leveleit salátákba, szószokba keverve, magját halételekhez érdemes fogyasztani.

Ezerjófű
Szintén az anyagcserét gyorsítja antioxidáns-tartalmának köszönhetően, hatékonyabb működésre késztetve az epét. Gyomor- és májbántalmak, puffadás esetén ajánlott, de méregtelenít is.

Csipkebogyó
A C-vitamin-király jelentős gyulladáscsökkentő, gyenge vizelethajtó és élénkítő gyógynövény, a benne levő pektinnek köszönhetően pedig akadályozza a koleszterin- és zsírfelszívódást.

Csalán
A legjobb méregtelenítő. Tisztítja a vért, az emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert. Serkenti az anyagcserét, az emésztés során létrejött salakanyagokat kiüríti. Amellett, hogy hasznos gyomor- és bélhurut, valamint vese és hólyagkő-képződés ellen, és gyorsan felélénkít, a szervezet védekezőképességét is javítja.

Bojtorján
Az epe és a vese jó barátja – szintén vértisztító, vizelethajtó hatású, izzasztással méregtelenít. Az immunrendszert is erősíti, az ízületekre is jó hatással van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top