Egészség

Hét egészséges éjszakai nasi

Megesik az, hogy este rájön az emberre a farkaséhség. Mondjuk mert túl korán vacsorázott, vagy mert nagyon sokáig fennmaradt. Vagy egyszerűen csak jólesne majszolni valamit a tévé előtt ülve. Persze tudjuk, hogy este (hat?, hét?) nyolc után már nem kéne enni, mert abból semmi jó nem sül ki, de néha minden racionalitást felülír a nassolás utáni vágy. Erre az esetre ajánlunk most néhány egészséges alternatívát, amelyek nem zavarják majd meg az éjszakai pihenésed, és meglepően kevés kalóriát tartalmaznak.

1. Pattogatott kukorica

Ha valami sós ropogtatni valóra vágysz, felejtsd el a csipszes zacskót és egyél egy kis pattogatott kukoricát. Vaj helyett tegyél rá paprikát, vagy próbáld ki fahéjjal. Több vasat tartalmaz, mint a spenót, és meglepően magas a fehérjetartalma is. Fontos, hogy ne egy óriási vödörrel készíts magad elé, csak egy bögrényit, ez körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és jó lenne, ha nem a mikrós verziót választanád. Ha van egy fedeles fazekad, körülbelül öt perc alatt te is megcsinálhatod, és akkor biztos, hogy nincs benne semmilyen vacak adalékanyag.

Hét egészséges éjszakai nasi

 

2. Natúr joghurt

Minden fogyókúrázó jó barátja. Ha kis sós ízre vágysz, mártogathatsz bele zöldséget. Ha édesre vágysz, turmixolj bele epret. Ha pedig fagyizni szeretnél, tedd az elkészült gyümölcsös keveréket a mélyhűtőbe és máris kész a kalóriaszegény házi fagyi. Egy kis doboznyi csak 125 kalória.

Hét egészséges éjszakai nasi


3. Fagyasztott áfonya

A világ legjobb desszertje. A legunalmasabb gyümölcs is izgalmas édességgé válik, amint megfagy, de az áfonya nem csak rostokat tartalmaz, tele van antioxidánsokkal is, így teljesen nyugodtan tömheted magadba, hiszen az egészségeddel is jót teszel. Egy vizespohárnyi csak 57 kalória – de mennyei édesség!

Hét egészséges éjszakai nasi


4. Étcsokoládé

Sokan húzódoznak tőle, mert magyarul olyan szerencsétlen neve van: keserű csokoládé. Pedig dehogy az! Mély, intenzív, selymes íze van, ráadásul annyi jótékony hatása van, hogy felsorolni is nehéz. A boltban mindig a 70 százalékosnál magasabb kakaótartalmút válaszd, és pár apró kockát engedélyezz csak magadnak naponta. Azt mondják, a francia nők is ezzel őrzik legendás karcsúságukat. Hangsúlyoznám: a tejcsoki egyáltalán nem jó alternatíva, több benne a cukor, mint a hasznos anyag. Egy tábla keserű csokoládéban alig 400-600 kalória van – de mint mondtam, ennek egyszerre csak a töredékét szabad megenni, szóval okosan fogyasztva simán beépíthető az esti kényeztetésbe.

Hét egészséges éjszakai nasi


5. Mandula

Persze fontos, hogy sótlan legyen, nincs értelme éjszakára felvinni a vérnyomásod, majd leöblíteni a sós ízt sok-sok vízzel, hogy aztán óránként ébredj pisilni. A natúr mandula rengeteg fehérjét tartalmaz, ami különösen edzés után segít az izmok regenerálódásában. Ráadásul tele van bőrszépítő olajokkal is. Sajnos kalóriában sem szegény – épp ezért használd a mérleget, 50 gramm egy adag, ami éppen 300 kalória. Ennél egyszerre ne egyél többet.

Hét egészséges éjszakai nasi


6. Szárított füge

Ha valami édes, ragacsos dologra vágysz, amit hosszan lehet majszolni, akkor egyél szárított gyümölcsöt: szilvát, barackot, datolyát és persze fügét. Három szem az utóbbiból bőven elegendő, és alig 150 kalória. Miközben rágcsálod, gondolj rá úgy, mint egészséges gumicukorra.

Hét egészséges éjszakai nasi


7. Főtt tojás

Igazi fehérjebomba, meglepően alacsony kalóriatartalommal. Alig 70 kalória egy darab, ráadásul akár napokig is eltartható a hűtőben. Tehát ha valaki tudja, hogy bizony, amikor éjjel megéhezik, neki azonnal kell a kaja, akkor már ott van a hűtőben készen. Arról nem is beszélve, hogy annyiféleképp lehet elkészíteni: hogy össze lehet törni kis hagymával, olaj- vagy kapribogyóval, szójaszósszal, zöldsalátával, retekkel, paradicsommal. A lista végtelen – a tojás pedig hálás alapanyag, érdemes vele dolgozni.

Hét egészséges éjszakai nasi

 

És mi az, amit jobban teszed, ha elkerülsz?

 

Zsíros ételek

Bár a zsírt ma már egyre kevésbé tartják mumusnak a táplálkozási szakértők, azért este, lefekvés előtt igenis megfeküdheti az ember gyomrát. Persze zsír nem csak a tepertőben és a kacsazsíros kenyérben van, a sajtok és a jégkrémek is bűnösök.

 

Cukros finomságok

Minden sütemény, torta, édesség megemeli a vércukorszintet, így megzavarja az alvást, nem is beszélve a lelkiismeret-furdalásról, ami biztos nem hagy nyugodni, ha jól belakmározol.

 

Fűszeres harapnivalók

Napközben nincs baj a fűszerekkel, ám este, lefekvés előtt fokozzák a reflux veszélyét, és megnehezítik az elalvást.

 

Nagy adagok

Valójában nincs olyan egészséges szuperétel, amiből kifejezetten tanácsos lenne sokat enni. Aki túlzabálja magát, annak fájni fog a hasa, és mindegy, hogy répából, lazacból vagy fánkból evett túl sokat, a mértéktelenség és a túlzás mindenképpen kellemetlen hastáji feszülést okoz. Aki pedig este zabál, annak rossz lesz az éjszakája, és fáradtan, meggyötörten ébred. Ennyit pedig egy kaja sem ér meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top