Egészség

Sehol nem látták el a lázas csecsemőt – két orvost vádolnak

Két orvost vádoltak meg gondatlan veszélyeztetéssel egy csecsemő halála kapcsán Egerben – közölte a Heves Megyei Főügyészség pénteken.

A két orvos közül, akikhez segítségért fordult a tarnabodi család, egyik sem diagnosztizálta a hathónapos lánygyermek életveszélyes bakteriális fertőzését, egyik sem utalta kórházba a kis beteget, amikor pedig maguk a szülők vitték kórházba, beutaló hiányában elküldték őket.
A csecsemő 2013. január 5-én a késő esti órákban lázasodott be. Nagymamája először lázkúppal, borogatással próbálta csillapítani 41 fokos lázát, ami nem sikerült, ezért nem sokkal éjfél után felhívták a hevesi orvosi ügyeletet. A nagymama többször beszélt az elsőrendű vádlottal, aki azonban csak további házilagos lázcsillapítást javasolt.

A kisbaba állapota továbbra sem javult, ezért az időközben hazaérkező szülők hajnali 3 óra körül saját gépkocsijukon az Egri Markhot Ferenc Kórházba vitték. A gyermekosztályra azonban be sem jutottak: egy nővér elküldte őket, mert nem volt náluk orvosi beutaló. Ekkor a szülők a gyermeket az egri Szálloda úti ügyeletes rendelőbe vitték, ahol a másodrendű vádlottat, aki az éjszakai ügyeletes orvos volt, tájékoztatták az előzményekről. A másodrendű vádlott megvizsgálta a gyermeket, lázcsillapító injekciót adott neki, de kórházba ő se utalta be.

Sehol nem látták el a lázas csecsemőt – két orvost vádolnak

Otthon a kislány állapota tovább romlott, ezért a szülők reggel újra az ügyelethez fordultak. A nappali ügyeletes orvos azonban már hiába utalta kórházba a gyermeket, dél körül a Miskolci Gyermekellátó Központba szállítása közben meningococcus B baktérium okozta vérmérgezés és abból kialakuló sokk következtében meghalt.

Az ügyészség szerint a vádlottak megszegték a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait, ezzel hozzájárultak a helyes diagnózis elkésett megállapításához, ezért csökkentek a beteg életben maradási esélyei. Az ügyben az Egri Járási Ügyészség a két orvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Műhibáról még

Durva műhiba: vakbele helyett a kismama petefészkét műtötték ki
Műhiba: három évet kapott a szentesi szülészorvos
Mellplasztikabotrány: félig altatásban kérték el a pénzt

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top