Egészség

Tömeges DNS-vizsgálat a gimnáziumi megerőszakolás után

Tömeges DNS-vizsgálat kezdődött hétfőn egy francia magángimnáziumban abban a reményben, hogy az intézmény 527 férfi dolgozójának és diákjának mintája alapján kiderülhet, ki erőszakolta meg az iskola egyik lány tanulóját az egyik mosdóban.

Az oktatási intézményekben ritkaságszámba menő tömeges vizsgálat szerdáig tart a nyugat-franciaországi La Rochelle városának Fénélon-Notre Dame nevű katolikus gimnáziumában, ahol összesen ezerháromszázan tanulnak.

A kiskorú diákoknál a szülők beleegyezésére is szükség van a DNS-teszt elvégzéséhez. Visszautasítás esetén a hatóságok nem vehetnek mintát, de “azok a személyek, akik nemet mondanak, potenciális gyanúsítottá válnak, esetükben őrizetbe vétel és házkutatás várható” – jelezte az ügyész.

Helyszíni tudósítások szerint a hangulat inkább megkönnyebbülést tükrözött hétfőn, a diákok szívesen vetették alá magukat a nyáltesztnek, abban a reményben, hogy a rendőrség végre megtalálja iskolatársuk megerőszakolóját.
“Elég fura érzés, hogy itt van közöttünk az erőszaktevő anélkül, hogy tudnánk, hogy ki az. Ez még rosszabb lehet a lányok számára” – mondta az egyik diák a France Info hírrádióban.

A támadás 2013. szeptember 30-án történt: az iskola egyik 16 éves tanulóját az oktatási intézmény egyik mosdójában teljes sötétségben megerőszakolták, így a sértett a támadójáról nem tudott részletes személyleírást adni. A ruháján azonban találtak egy ismeretlen férfitól származó DNS-mintát. A vizsgálatot ezért az összes olyan férfin és fiútanulón elvégzik, aki a bűncselekmény időpontjában az intézményben tartózkodott. Az eredményekre egy hónapot kell várni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top