Egészség

Hatásos a koffein az Alzheimer-kór ellen

Német és francia kutatók kiderítették, hogy rövid távon a fáradtság ellen hat, hosszú távon viszont az Alzheimer-kór ellen.

A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói megállapították, hogy egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozza a tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátora közé tartoznak. A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.

A kutatások szerint a koffein – melyet már bőrön át is fogyaszthatunk – blokkol az agyban bizonyos receptorokat, amelyeket az adenozin nevű neurotranszmitter aktivál. A blokkolás a korábbi tanulmányok szerint hat a béta-amiloidplakkokra is: csökken a káros csomósodások mennyisége, fellép a koffein védő hatása. A most megjelent tanulmány szerint a hatás a tau-fehérje-lerakódások ellen is segít.

A Német Geriátriai Társaság egykori elnöke, Werner Hofmann szerint sokatmondóak az eredmények, de még hosszú út áll a kutatók előtt. A következőkben újabb állatokon végzett kísérletekkel folytatják a sort, még mielőtt hozzáfognának az első klinikai vizsgálatokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top