Egészség

A magyarok többsége eltörölné az óraátállítást

Sokaknak volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. A többség inkább a nyári időszámítást preferálja.

Idén március 30-án, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ami a Szallas.hu által végzett friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz majd. Az “1 millióan az óraátállítás ellen” csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást.

A felmérés szerint minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden 10. válaszadóval előfordult már, hogy elkésett, vagy túl korán érkezett a váltás miatt. Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát. Ugyanakkor az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nemcsak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor. Ehhez hasonló okok miatt már több mint 38 ezer ember csatlakozott a Szallas.hu által elindított óraátállítás elleni tiltakozáshoz, melynek célja, hogy Magyarországon eltöröljék a félévente esedékes időzónaváltást.

A magyarok háromnegyede a nyári időszámítást választaná, ha tehetné. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top