Egészség

Több mint kétmillió baba életét mentette meg ez a férfi

Véletlenül derült ki, hogy extrém ritka vércsoportja van.

Több mint 2 millió baba életét mentette meg ez a férfiA 74 éves James Harrison az elmúlt 54 évben több mint kétmillió kisbaba életét mentette meg. Az ausztrál férfinek ugyanis extrém ritka vércsoportja van: olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.

A férfi néhány hetente ad vért, és soha, egyetlen alkalmat sem hagy ki. Még ha nyaralni utazik, akkor is betér egy véradóállomásra a szokásos véradására.

“Sosem gondoltam arra, hogy abbahagyom. Soha” – mondta Harrison, akit az motivál, hogy 14 éves korában egy komoly mellkasi műtéten esett át, amikor 13 liter vérre volt szüksége. Amint 18 éves lett, jelentkezett véradónak, hálából, amiért megmentették az életét. Egy ilyen alkalommal fedezték fel a vérében a különleges antitestet.

Harrison vérének felhasználásával fejlesztették ki a Rhesus-betegség elleni Anti-D vakcinát is, melyet kismamák milliói kaptak meg, köztük a saját lányai is.

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top