Egészség

Vizsgálják, miért állt le az első műszív

Nem végeznek több műszívbeültetést, amíg meg nem találják az első beültetett műszív leállásának és a páciens halálának okát – jelentette be a készüléket fejlesztő francia Carmat cég egyik alapítója.

Az első páciens, akinek mellkasába mesterséges szívet ültettek, március 2-án, december 18-ai műtétje után két és fél hónappal halt meg, Párizsban. Az operáció előtt szíve annyira rossz állapotban volt, hogy már nem tudott elegendő vért pumpálni a szervezetébe, orvosai szerint néhány hete, talán csak pár napja volt hátra.

Forrás: cytalk.com
Forrás: cytalk.com

Az átültetésre váró betegek kiválasztása nem maradt abba, de többet kell tudnunk az első páciens haláláról, mielőtt a következő műszívet beültetjük – jelentette ki Philippe Pouletty, a Carmat egyik főrészvényesének, a Truffle Capitalnak a vezérigazgatója. Azzal nem értett egyet, hogy rövidzárlat okozta volna a műszer leállását. A műszívet feltaláló francia sebész, Alain Carpentier elmondása szerint a készülék hirtelen állt le: rövidzárlat volt, ez pedig olyan szívmegállást eredményezett, mintha a páciens saját, beteg szíve szenvedett volna végzetes rohamot.

A Carmat műszere a szív pótlására készült, élettartamát legfeljebb öt évre tervezték. A felhasznált biológiai szövetek és szenzorok a természetet igyekeztek utánozni. Azoknak a halálos betegeknek az életét kívánják vele meghosszabbítani, akik nem reménykedhetnek szívátültetésben, mert túl idősek, donorból pedig túl kevés van.

Carpentier rámutatott, hogy mérnökeik “éjjel-nappal”” dolgoznak a hiba feltárásán. Miután “valószínűleg néhány héten belül” befejezik a vizsgálatokat, a következő transzplantációról független bizottság dönt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top