Egészség

A passzív dohányzás károsítja a gyerekek artériáit

Az eddigi kutatások szerint a káros elváltozás csak akkor következett be, ha a gyermek mindkét szülője dohányzott.

A passzív dohányzás közvetlen és maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, korán károsítja a vérereiket – állapították meg ausztrál szakemberek. A passzív dohányzás okozta kár – vagyis az artéria érfalának megvastagodása – a későbbiekben növeli a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát. A több mint kétezer, 3 és 18 éves kor közötti fiatal bevonásával készült vizsgálat eredményei szerint a káros elváltozás csak akkor következett be, ha a gyermek mindkét szülője dohányzott. A szakértők szerint a gyermekek esetében nincs “biztonságos” szintje a passzív dohányzásnak való kitettségnek.

A szakemberek ultrahangos vizsgálattal nézték meg, hogy miként változott az egyik fő – a fejet és a nyakat oxigéndús vérrel ellátó, a nyakon felfelé a fej irányába futó – artéria falának vastagsága azoknál a gyerekeknél, akiknek mindkét szülője dohányzott. Az eredmények szerint az ütőér falának elváltozása – az intima-media vastagság – kezdetben csekély volt, ám mintegy húsz évvel később, amikor a gyerekek elérték a felnőttkort, már jelentőssé és észlelhetővé vált. A szakemberek ugyanakkor nem tapasztaltak érfalelváltozást azoknál a fiataloknál, akiknek csak az egyik szülőjük dohányzott. A kutatók elmélete szerint ennek az lehet az oka, hogy ilyen esetben talán nem volt olyan magas a passzív dohányzásnak való kitettség.

Az ausztrál kutatók azt tanácsolják a szülőknek és azoknak, akik fontolgatják a gyermekvállalást, hogy szokjanak le a cigarettázásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top