Egészség

Meghalt az első teljesen műszíves beteg

Elhunyt az a beteg, akinek a világon először ültetett be decemberben teljes műszívet egy francia kutatócsoport.
Forrás: cytalk.com
Forrás: cytalk.com

“75 nappal azután, hogy egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő 76 éves betegnek beültettük az első teljes műszívet, amelyet a francia Carmat orvosbiológiai cég állított elő, a páciens 2014. március 2-án elhunyt” – áll a párizsi George Pompidou Kórház közleményében. Az okokat csak több orvosi és technikai adat mélyreható vizsgálatát követően lehet majd megállapítani – tette hozzá az intézmény.

A szívelégtelenségben szenvedő és végső stádiumban lévő betegbe december 18-án egy 12 órás műtét során ültették be a Carmat orvosbiológiai cég által előállított műszívet a párizsi George Pompidou Kórházban Alain Carpentier professzor vezetésével. A professzor több mint húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, ami az emberi szívet helyettesítheti.

A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre, abban a reményben, hogy ezzel hosszú távon megoldható lesz az átültetésre alkalmas szívek hiánya.
 
Ellentétben más műszívekkel, amelyek mechanikus pumpák, a francia kutatócsoport által kifejlesztett teljes műszív pontosan úgy működik, mint egy normál emberi szív, két szívféllel, amelyek úgy mozgatják a vért egy beépített elektronikával, ahogyan azt a szívizom tenné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top