Egészség

A rákot kimutató gyorstesztet fejlesztettek ki

A terhességi tesztekhez hasonlít.

A rákot percek alatt kimutató, papír alapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást. A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt a laterális áramlás elvét felhasználva nagyban hasonlít a gyógyszertárakban és drogériákban kapható terhességi tesztekhez. A kutatók elgondolása az volt, hogy peptidekkel bevont nanorészecskéket a szervezetbe juttatva felerősítsék a vizeletben a daganat jelenlétére utaló és amúgy rendkívül nehezen észlelhető proteázok jeleit.

Az amerikai kutatók elsősorban a fejlődő világban remélik kamatoztatni eredményeiket. A gazdaságilag elmaradottabb országokban az utóbbi években meredeken nőtt a rákos esetek száma, és a betegség különböző válfajai okozta halálozások 70 százalékát is a fejlődő világban regisztrálták. A rák korai megállapítása jelentősen javíthatná a betegek kilátásait, a fejlett világban széles körben alkalmazott mammográfiához és a kolonoszkópiához hasonló szűrővizsgálatok azonban túlságosan is drágák a fejletlen egészségügyi infrastruktúrájú elmaradott országok számára.

Az antitestekkel teli, nitrocellulózzal bevont papírcsík a vizeletből egereknél pontosan kimutatta a béldaganatok, de a vérrögök jelenlétét is. A kutatók elképzelése az, hogy először nagy kockázatú csoportokra, korábbi rákbetegekre vagy azok rokonaira szabják a tesztet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top