Egészség

Nem merünk betegszabira menni

A munkavállalók fele egyáltalán nem vesz ki betegszabadságot.

A magyarok 57 százaléka soha, 33 százalékuk pedig maximum egy hétre vett ki betegszabadságot. Minden tizedik válaszadót a táppénz miatti bevételkiesés kényszeríti, hogy ilyenkor is munkába járjon. Betegen legnagyobb arányban a nők dolgoznak, náluk ez az arány 51, míg a férfiaknál csupán 37 százalék – derül ki a Profession.hu felméréséből.

Ezzel szemben a megkérdezett felső- vagy középvezetők több mint fele (58 százalék) helyteleníti, ha beosztottjai betegen mennek be dolgozni, és majdnem minden második kollégát is bosszant, hogy elkaphat egy fertőzést.

A válaszolók negyede úgy véli, nincs szüksége betegszabadságra, mert akkor is képes ellátni a munkáját, ha nem teljesen egészséges. A közép- és felsővezetők 16 százaléka akkor sem adná át a feladatait, ha erre lenne lehetősége, mert nem bízik meg másban. A kutatás azt is feltárta, hogy a nők sokkal kevésbé gondolják, hogy lenne helyettesük (31 százalék), mint a férfiak (22 százalék).

Néhány szerencsésebb munkavállaló távmunkában otthonról is tud dolgozni, ezt azonban csak a válaszadók 27 százaléka látja lehetőségnek. A megkérdezettek 77 százaléka teljes mértékben a munkavégzés helyéhez van kötve. Leginkább a közép- és felsővezetők mobilisak, 50 százalékuk állította, hogy feladatait az irodán kívül is el tudja látni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top