Egészség

Óriási tiltakozás a belgiumi gyermekeutanázia ellen

Az interneten tiltakoznak az ellen, hogy akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is elérhetővé tennék az aktív eutanáziát.

Vasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt a Fülöp belga királynak címzett petíciót, amely arra kéri az uralkodót, hogy ne írja alá azt a törvényt. A jogszabályt a belga szövetségi parlament alsóháza csütörtökön, a szenátus még tavaly decemberben fogadta el. A király jóváhagyását követően pár héten belül érvénybe is léphet.

A petíció szerzője Gudrun Kugler osztrák teológus és jogász, aki azzal érvel, hogy az új szabályozás nemcsak Belgiumra lehet hatással, hanem hosszabb távon Európára is, precedenst teremthet. Véleménye szerint Belgium egyelőre egyedi, új törvénye azt az üzenetet hordozhatja más országok számára, hogy ilyen törvény elfogadása megengedhető. A petíciót amúgy bárki aláírhatja az interneten.

A csütörtökön elfogadott jogszabály korhatár helyett a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen. Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják. A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. Ez utóbbi jelenleg a világon csak Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top