Egészség

Vitaminok, amelyek megkönnyíthetik a “nehéz napokat”

Alapvetően nem faire, hogy nehéz napoknak hívjuk a menzeszt és az azt megelőző időszakot. Korábbi cikkünkben írtunk arról, mennyire jó lenne, ha újra kicsit természetesebben tudnánk viszonyulni saját nőiességünkhöz és ciklusunkhoz. Most abban próbálunk segítséget nyújtani, mely vitaminok segíthetnek nekünk ebben.

Volt időszak, amikor rengeteg készítmény hirdette magát úgy, hogy a legoptimálisabb összetételben szerepelnek benne a szükséges vitaminok. Egy pár már eltűnt a polcokról, de nem is biztos, hogy tablettákat kellene bekapdosnunk, lehet, hogy csak a táplálkozásunkat kellene egy kicsit tudatosabban alakítanunk ezeken a napokon. Dr. Balaicza Erika belgyógyászt kértük meg, gyűjtse össze nekünk a legfontosabb vitaminokat, ismertesse adagolásokat.

Az alábbiakban a legfontosabb menstruációs görcsökön, rendszertelen vérzésen és PMS-tüneteken segítő vitaminokat és gyógynövényeket szedtük csokorba:

B6-vitamin: Csökkenti az ösztrogénfölösleget, gondoskodik a kálium-nátrium egyensúlyról a szervezetben. Napi szükséglet: 2 mg. Sok található belőle az avokádóban, banánban, müzliben, a hüvelyesekben, a dióban, mogyoróban és a halban.

Magnézium: A napi szükséglet: 300 mg. Fogyassz sok zöld salátát, friss gyümölcsöt és édesköményt, melyből egy kis csomó fedezi a napi szükséglet harmadát.

E-vitamin: Enyhíti az alvási zavarokat és a hangulatváltozásokat. Napi szükséglet: 12 mg. Egy marék mogyoró vagy egy evőkanál napraforgó- vagy búzacsíraolaj tartalmazza.

Kalcium: A napi szükséglet 800 és 1200 mg között van. Ennek fedezésére elegendő naponta fél liter tejet meginni. Azok a nők, akik kalciumkészítményeket szednek, kevésbé ingerlékenyek, és az ő esetükben ritkábban fordul elő a fejfájás és a túlzott étvágy.

Fitoösztogén:
Elsősorban a gyenge és késlekedő menses esetén javasolt. A szója, a lenmag és a csicseriborsó tartalmazza legnagyobb mennyiségben.

Szénhidrátok: A kenyér, burgonya és a tészta növeli az agyban a hírvivő anyagok termelését (például a szerotoninét), megvéd a hangulati mélypontoktól és az alacsony vércukorszinttől.

Víz: Méregteleníti a szervezetet, és segít eltávolítani a folyadékfölösleget. Naponta két és fél liter folyadékot érdemes innunk. Legjobb a nátriumszegény ásványvíz.

Orbáncfű: Megvéd a depressziós hangulattól.

Barátbors: Elősegíti a progeszterontermelést, ellensúlyozza az ösztrogént, rendezi a vízháztartást.

Csalán: Az ödémára hajlamosaknak jó, vértisztító és enyhe vízhajtó hatása van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top