Egészség

Kiderült: mindkét agyfélteke szükséges a beszédhez

Az új ismeretek révén új eljárások fejleszthetők olyan páciensek gyógyítására, akik szélütés vagy baleseti agykárosodással következtében elvesztették a beszédkészségüket.

Mindkét agyfélteke szükséges a beszédhez – derült egy új amerikai kutatásból, amelynek eredményei ellentétesek azzal az elfogadott nézettel, hogy a beszédhez elég az egyik agyfélteke.

A New York-i Egyetem tudósai 16 önkéntes agytevékenységéről készítettek méréseket közvetlenül az agykérgükre erősített elektródák segítségével. Az önkénteseknek a vizsgálat alatt kitalált szavakat kellett kimondaniuk, például azt, hogy “pob” vagy “kig”, hogy csak azok az agyi területek lépjenek működésbe, amelyek a szavak kiejtéséhez szükségesek. Ha nincs a hangsoroknak jelentésük, akkor más agyi régiók aktiválódnak, mint amikor meg kell érteni a szavakat, és mondatokat kell belőlük képezni.

A tesztek azt mutatták, hogy a kitalált szavak kiejtéséhez mindkét agyfélteke aktivitására szükség volt. A kutatás vezetője szerint friss eredmények fényében új eljárások fejleszthetők ki az olyan páciensek gyógyítására, akik szélütés vagy baleseti agykárosodás következtében elvesztették a beszédkészségüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top