Egészség

Rövidülnek a várólisták

Egyes műtéti beavatkozásoknál akár fél évvel is csökkenhet a várakozási idő, miután a kormány egy tavaly év végi döntése nyomán egymilliárd forintot osztottak szét a kórházak között.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló többletforrást még tavaly év végén megküldték az érintett intézményeknek, az összeg egy országos lista alapján a csípő- és térprotézisre legrégebben várakozó 1300 beteg műtétjére nyújt fedezetet. 

Az egyik érintett intézmény a Soproni Gyógyközpont, amelynek traumatológiai osztályán ötven várólistás beteg műtétjét tudják finanszírozni: a beavatkozásokra 30 millió forint jut a kormányzati várólista-csökkentési programból.  

Az OEP adatai alapján jelenleg több mint tízezren várnak térdprotézis-, több mint kilencezren pedig csípőprotézis-műtétre. Az új forrásoknak köszönhetően bizonyos esetekben akár fél évvel is rövidülhet a várakozási idő, viszont akár három-négy hónap alatt újratermelődhet a betegek száma, így hosszú távon nem lesz látható eredménye az intézkedésnek. A várólisták rendszerint a szürkehályogműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai beavatkozások esetében a leghosszabbak.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top