Egészség

Saját gyermeket szülhetnek a méhátültetett nők

A forradalmi jelentőségű beavatkozás világszerte reményt adhat a méh nélkül élő nőknek.

 

Saját  gyermeket szülhetnek a méhátültetett nőkKilenc nőn hajtottak végre sikeres méhátültetést Svédországban. A páciensek méh nélkül születtek, vagy egészségügyi okokból kellett eltávolítani a méhüket. Az új típusú beavatkozás azonban reményt ad nekik és közvetve a sorstársaiknak arra, hogy egy nap saját gyermeket szülhetnek.

A transzplantáció során egy élő donor, legtöbb esetben az édesanya vagy más közeli hozzátartozó méhét ültették be a nőknek, akik hamarosan mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozhatnak a teherbe eséssel. Bár a siker nem garantált, az orvosok várakozásai szerint 2015-ben megszülethetnek az első babák, akiket méhátültetett anya hoz világra.

Korábban két esetben végeztek méhtranszplantációt. Első alkalommal még 2000-ben, Szaúd-Arábiában, ám akkor a páciens teste nem fogadta be az új szervet. 2011-ben egy fiatal, török nő, Derya Sert kapott új méhet, neki ezt követően sikerült is teherbe esnie, ám a 8. héten elveszítette a babát.   

Forrás: Jezebel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top