Egészség

Töltsd le most! A legjobb appok az egészségért

Ha már folyton a telefonunkat nyomkodjuk, miért ne használnánk arra, hogy az egészségünkre vigyázzunk a segítségével?

Az okostelefon-alkalmazások fejlesztői nemcsak játékokat, hanem olyan appokat is készítenek, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében, sok fontos dolgot jegyeznek meg helyettünk, figyelnek és figyelmeztetnek minket olyasmikre, amiket lehet, hogy elfelejtenénk. Sőt akár a fogyókúránkban is támogatnak minket.

Kövesd a ciklust!  

A legjobb appok az egészségértA menstruációs naptárak nagyon könnyen használható periódus- és cikluskövető alkalmazások, megkönnyítik a nők életét. Segítenek figyelemmel követni a ciklust, kiszámolják, mikor van peteérés, termékeny időszak, melyik napokon nagyobb a valószínűsége a teherbe esésnek, és mely napok biztonságosak. Feljegyezhető bennük minden fontos adat, tünet, hangulat, testhőmérséklet, a szexuális együttlétek, a fogamzásgátlással kapcsolatos információk, amelyekre szükség lehet akár a nőgyógyásznál, akár a mindennapi élet során.

Szerintem nagyon hasznos és fontos, hogy vezessük „piros betűs” napokat, hiszen a  nőgyógyászati rutinvizsgálatok során, az éves rákszűrésen is mindig be kell diktálni, mikor volt az utolsó menzesz, ha pedig valaki babát szeretne, fontos ismernie a ciklusát. Mivel mindenféle dátumot kell észben tartanom, a telefonom pedig mindig magamnál tartom, ésszerű volt letölteni egy naptárt, ha pedig az orvos kérdezi az aktuális dátumot, azonnal meg is tudom mondani.

Alkalmazások, amiket érdemes kipróbálni: Periódusnaptár, Woman Log Naptár, Period Tracker, Ovulation & Period Calendar

Hogy áll a kisbaba?

A legjobb appok az egészségértHa kisbabát vársz, bizonyára napról napra szeretnéd tudni, hogy mi történik éppen odabent, milyen fejlődésen és változáson megy keresztül a pici, milyen tünetekre számíthatsz, milyen vizsgálatok várnak rád, esetleg egy animációt vagy grafikát is megnéznél arról, hogy éppen hogy néz ki a bent lakó. Az appokban csak meg kell adni a várandósság előtti utolsó menstruáció napját, azok pedig kiszámolják a szülés várható időpontját – csak úgy, mint az orvos és a védőnő –, és az aktuális dátumnak megfelelően jelzik, hogy mi történik épp a pocakodban.

Amikor a kisfiamat vártam, nagyon kíváncsi voltam rá, vajon éppen milyen fejlődési szakaszban jár, melyik testrésze hogyan fejlődik, mikor milyen változáson megy keresztül. Izgalmas volt látni az alkalmazásban az ultrahangképeket, grafikákat arról, hogyan is nézhet ki a pici, és a Pregnancy Assistant vicces megfogalmazású szövegei miatt még a legfurább várandóssági tüneteket is jobban viseltem.

Alkalmazások, amiket érdemes kipróbálni: Pregnancy Assistant, Pregnancy, I’m Expecting

Súlyos vagy nem súlyos?

A legtöbb nőt érdekli a testsúlya, szeretné tudni, hogy normál, túl sovány, esetleg túlsúlyos-e – ennek megállapításában segítenek a BMI-kalkulátorok. A BMI-s appok a magasság és a testsúly alapján pillanatok alatt kiszámolják, milyen a testtömegindexünk, emellett a derékbőség és a magasság aránya alapján is kalkulálnak, hogy hitelesebb és pontosabb értéket kaphassunk.
Alkalmazások: Írd be az app-piac keresőjébe, hogy BMI kalkulátor, vagy BMI calculator, és számos ingyenes program közül választhatsz.
Például: BMI kalkulátor Androidra, BMI Calculator and Diet Tips Free Iphone-ra

Igyál eleget!

A legjobb appok az egészségértSokan megfeledkeznek napközben az elegendő folyadék elfogyasztásáról a rengeteg teendő mellett, és csak este jönnek rá, hogy alig 2-3 deci vizet ittak meg a nap során – nem csoda, hogy fejfájás, ingerültség, száraz bőr jellemző rájuk. A telefon abban is tud segíteni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, pontosabban vizet igyunk nap mint nap. Az erre szakosodott appok a testsúlyból és a magasságból kiszámolják, mennyi víz szükséges az egészségünk megőrzéséhez és a szervezetünk fontos funkcióinak fenntartásához. Ezután pedig rendszeresen, meghatározott időközönként figyelmeztet, hogy inni kellene, számolja a napi folyadékfogyasztást, és grafikonon is jelzi a tendenciát.

Szerencsére nincs problémám az elegendő folyadékbevitellel, simán legurítok naponta 3 liter ásványvizet, de sok ismerősöm küzd azzal, hogy elfelejt inni. Nekik szoktam ajánlgatni az „itatós” appokat, ha már úgyis mindig kéznél van a telefonjuk, hívják segítségül. Többüknek bevált a módszer, ha a telefon jelez, már isznak is,
és pár hét alatt ügyesen rászoknak a folyadékfogyasztásra.

 

Alkalmazások, amiket érdemes kipróbálni: Water Your Body, Drink More Water, Water Me – Daily Water Tracker
 

Kapcsolódó cikkek:

Ne felejtsd el bevenni!

 
Aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, vitamint, még azzal is megeshet néha, hogy elfelejti bevenni, aki pedig többféle gyógyszert szed különböző időpontokban, nagy eséllyel zavarodik bele, mit és mikor kell bevennie. A gyógyszer- vagy vitaminbevételre emlékeztető okostelefonos alkalmazások ebben is tudnak segíteni: elég egyszer felvinni a programba, hogy mely pirulát mikor, milyen gyakran, milyen időpontban kell bevennünk, utána az app intézi a többit, és jelzi, ha itt az idő bevenni a bogyókat.  Ha a családban többen szednek gyógyszert, például a gyerekek betegek, akkor is jól jöhet, ha a telefon segít anyának követni, melyik kicsinek mikor mit kell bevennie.

A rendszeres sport miatt fokozottan figyelek a vitaminbevitelre, mert sajnos hiába táplálkozom egészségesen, képtelen vagyok bevinni a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezetembe. Emiatt rendszeresen szedek vitaminkészítményeket. Az elején viszont gyakran elfelejtettem bevenni a pirulákat, így a drága pénzen vett vitaminok ott sorakoztak a fiókban, én pedig csodálkoztam, hogy még mindig nem vagyok erőm teljében. Aztán találtam egy emlékeztető appot, ami minden este ugyanakkor jelez, hogy itt az ideje a vitaminfeltöltésnek.

Alkalmazások, amiket érdemes kipróbálni: MediSafe Meds & Pill Reminder, Pill Tracker Free, Pill Me

Szép álmokat!

A legjobb appok az egészségértNéha hiába fekszünk le időben aludni, egész éjjel nyugtalanok vagyunk és fáradtan ébredünk. De már arra is fejlesztettek appot, hogy jobban aludjunk! A program figyeli az alvási ciklust és a mély, illetve kevésbé mély alvási fázisokat, és ennek megfelelően kikalkulálja, reggel mikor kell ahhoz felébredni, hogy pihenten és jókedvűen kelhessünk ki az ágyból. Az appok nemcsak – finoman és kedvesen – ébreszteni tudnak, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy ideje lefeküdni, sőt képesek rögzíteni, ha esetleg horkolunk vagy beszélünk álmunkban. Ezekből az adatokból kalkulálják ki alvási rutinunkat, és tippekkel segítenek a jobb alvás érdekében.
Alkalmazások, amiket érdemes kipróbálni: Sleep Cycle, Sleep As Android

Nem kell a stressz!

A legjobb appok az egészségértFeszültség mindenkiben van, de a túlzott stressz senkinek nem tesz jót. A telefonunk már abban is segítségünkre lehet, hogy mérni tudja a lelki vagy a fizikai stressz szintjét. Az erre kifejlesztett alkalmazások a telefon kamerájának segítségével, a pulzusszám érzékelésével állapítják meg az épp aktuális stressz-szintet, és figyelmeztetnek, ha ideje kicsit lazítani.
Alkalmazás, amit érdemes kipróbálni: Stress Check Androidra, Stress Check Iphone-ra

Gyors segítség

Van, amikor jó lenne egy pillanat alatt megtudni, hol van a legközelebb nyitva tartó gyógyszertár, hova szaladjunk a fülfájós gyerekkel ügyeletre, vagy ép merre induljunk fogorvoshoz. A HáziPatika.com EgészségGPS –e remek kis találmány és szerencsére pontos is, nagyon jól karban tartott, napra kész.
Mindenképpen érdemes letölteni, bár az legjobb, ha nincs rá szükség…
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top