Egészség

Új vakcina szamárköhögés ellen

Orron át beadható ellenanyagot teszteltek sikerrel.

Szamárköhögés elleni, orrsprayben beadható vakcinát teszteltek sikerrel francia kutatók. Egyetlen adagja elég lehet, hogy a hat hónaposnál fiatalabb babákat megóvja a betegségtől.

A szamárköhögés bakteriális eredetű, fertőző légzőszervi betegség, amely a világon továbbra is több tízmillió embert érint, és évente mintegy 300 ezer beteg halálát okozza, főként csecsemőkét. A kór néhány éve újra felütötte fejét több fejlett országban, köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Franciaországban is.

A genetikailag módosított és orron át beadható formában elkészített kísérleti vakcinát egy európai kutatócsoport fejlesztette ki, és az Inserm francia állami kutatóintézet tudósai tesztelték sikerrel. A fejlesztés következő lépése az oltóanyag adagjának optimalizálása lesz. A vakcina előnyei között a koordinátor a beadás egyszerűségét és a jelenleg elérhető oltóanyagokhoz viszonyított alacsonyabb költségeit említette.

Magyarországon 2012-ben és 2011-ben 4-5 szamárköhögéses esetet regisztráltak, de ezek elszórtan fordultak elő, nem volt járvány. 2013 tavaszán egy pilisszentlászlói iskolában történt megbetegedések idején az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy az országos átoltottság jelenleg 99 százalék körüli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top