Egészség

A siketek gyónását segítő eszközt dolgoztak ki

Jelenleg a Szentszék jóváhagyására vár a találmány.

A siketek és a nagyothallók gyónását segítő eszközt dolgozott ki egy nyugalmazott, Fülöp-szigeteki származású pap. Az Egyesült Államokban élő Romuald P. Zantua találmánya gyakorlatilag két laptopból áll, amelyeken speciális szoftverek futnak, és exkluzív vonalon kötik össze a papot és a gyónni kívánó hívőt, akik így begépelhetik és elküldhetik egymásnak az üzeneteket.

A kizárólag gyóntatási célra használható számítógépek az amerikai jelnyelvvel kapcsolatos leírásokat és videókat is tartalmaznak, így a papok előbb-utóbb talán a laptopok nélkül is képesek lesznek kommunikálni siket híveikkel. Zantua szerint a szoftver hackerbiztos, mivel az eszköz nem engedi meg harmadik fél becsatlakozását, és egyéb hálózati hozzáférést sem tesz lehetővé.

A hallássérülteknek általában nagyon korlátozott lehetőségeik vannak a gyónásra, egyebek közt a jelnyelvet ismerő papok korlátozott száma miatt. A gyónni kívánó siketek vagy jelnyelvet ismerő paphoz fordulnak vagy leírják gyónásukat egy papírra és átadják a lelkésznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top