Egészség

5 vétek, amit minden ősszel elkövetünk az egészségünk ellen

Minden ősszel elhatározom, hogy jövőre tökéletes strandformába hozom magam, és minden télen elbukom a fogyókúrával vívott csatában. Nem vagyok ezzel egyedül - a nők nagy része hozzám hasonlóan többet nyom tavasszal, mint az ősz kezdetén. A tél a raktározás ideje, ezért hát könnyű ilyenkor felszedni pár kilót. Most azonban megfogadtam: idén minden másként lesz! Utánanéztem ugyanis, mi okozza a súlygyarapodást, és már azt is tudom, hogyan küzdhetek a kísértések ellen!

1. Többet és zsírosabbat eszünk

Nincs ezen mit szépíteni. Ősidőktől fogva működik bennünk a program: hideg időben többet kell enni, ez a túlélés kulcsa, ez tart minket melegen. Az eszkimók egy téli napon simán lenyomnak 6-8 ezer kalóriát, és meg se kottyan nekik. A különbség az ő életmódjuk és az enyém között azonban óriási: az eszkimók egész nap a szabadban dolgoznak, így könnyedén felhasználják a plusz kalóriát, ám aki hozzám hasonlóan csak otthonról a munkahelyig sétál a hidegben, annál a plusz kalóriák egyszerűen plusz kilókká válnak.
Megoldás: Nehéz kicselezni a természetet, mert ha egyszer meleget és laktatót kívánunk, akkor nem fogjuk beérni egy könnyű salátával. A leves azonban majdnem mindent tud, amit a klasszikus, zsíros komfortkaják, eltölt, felmelegít, finom – ám nem hizlal!

5 vétek, amit minden ősszel elkövetünk az egészségünk ellen!2. Hidegben nem vágyunk a szabadba

Amilyen lelkesen járok futni nyaranta, úgy fogy a lelkesedésem, amint eljön a rossz idő. Kinézek az ablakon, és még a kutyát se zavarnám ki. Miért mennék akkor én? Majd inkább itthon tornázom egy jó DVD-re, vagy inkább csak nézem a tévét.
Megoldás: Nagy hiba, ha valaki hidegben otthon marad, mert ilyenkor sokkal jobban lehet fogyni, mint a melegben! A szervezetnek ugyanis ilyenkor jóval nagyobb a kalóriaigénye, mint a melegben, tehát jóval hatékonyabb az edzés is.

3. Sötét van, félünk kimenni

Nyáron egész estig nyugodtan kinn maradok, ám télen már négykor besötétedik, és ilyenkor kétszer is meggondolom, kimegyek-e a közeli parkba futni pár kört, de még az edzőterembe se feltétlen megyek át szívesen. Biztonságosabb otthon maradni.
Megoldás: Át kell ütemezni az edzést. Korán reggel sokkal biztonságosabb futni, de még ennél is jobb, ha délben, ebédidő alatt kerít rá sort az ember. Ilyenkor a legerősebb a fény, a D-vitamin pedig a legjobb gyógyszer a téli depresszió ellen, csökkenti a vérnyomást, a stresszt és még az allergiás tüneteket is!

4. Szívesebben maradunk otthon

Napi nyolc átdolgozott munkaóra után máshoz sincs kedvem, mint hogy lerogyjak a tévé elé. Egy átlagos magyar ember napi 4-6 órán át ül a tévé előtt, és bizony néha nekem is összejön ez a mennyiség. Ez pedig azt jelenti, hogy rosszabb napokon 14 órán át csak ülök. Rémisztően fenéknövelő adat.
Megoldás: Valami olyan csábító programot kell találni, aminek nehéz ellenállni. Itt az idő új edzőtermeket felfedezni, új testmozgásokat. Fontos, hogy legyen vicces, vidám, zenés. A zumba, a dance aerobik vagy a rúdtánc mind-mind kizökkenthet az otthoni tespedésből.

5. Sokat eszünk, ha ünneplünk

Az ősz és a tél a bulik klasszikus időszaka. Mondjuk, nálunk elég szerencsétlen módon ilyenkor van az összes családtag szülinapja, ezért hát nincs olyan hétvége, hogy ne kerülne torta is az asztalra, és ne mennénk vendégségbe. De a karácsony, az újév és a farsang másnál is veszélyes üzem. A vendégség ugyanis mindenhol ugyanúgy néz ki: megrakott asztalokkal, amiknek lehetetlen ellenállni. Rántott hús, sült krumpli, pohárköszöntő és sok-sok sütemény. Nem csoda, hogy alig tudok mozdulni, amikor hazaindulunk.
Megoldás: Ez a legnehezebb része a tervnek. Mert hát senkit nem akarok megsérteni azzal, hogy nem eszem, és nem is feltétlen kérhetem meg az összes rokont, hogy nekem külön diétásat készítsen. Azt viszont megtehetem, hogy mértéket tartok. A levest tészta nélkül is meg tudom enni, a húsokhoz nem eszem köretet (vagy csak párolt zöldséget) nem kell minden egyes sütit megkóstolnom, és simán elutasíthatom, ha alkohollal kínálnak, ami nem más, mint tömény kalória. Ha nem éhgyomorral indulok el, máris könnyebb lesz kevesebbet enni. Az pedig talán nem nagy sértés, ha felajánlom, hogy az ünnepi trakta után most ne a tévé elé rogyjunk le, hanem menjünk ki, és sétáljunk egy nagyot!

Mennyi idő alatt illik lefogyni szülés után?
A kisebbik rossz – cukor vagy cukorpótló?
Így vedd rá magad az edzésre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top