Egészség

Félóránként meghal valaki stroke miatt

A dohányzás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozás egyaránt kockázati tényező.

Magyarországon évente 42 ezer új stroke esetet regisztrálnak, ráadásul egyre fiatalabbakat ér szélütés. A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, a száj félrehúzódása és a beszéd zavara.

Idehaza az összes stroke eset 10 százaléka 50 éves kor alatt jelentkezik, 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt. Az 1970-es években körülbelül egyforma volt a stroke okozta halálozás Ausztriában és Magyarországon. Ezt követően a “szomszédban” csökkent, míg nálunk 1980-ig emelkedett ez az arány: 100 ezer lakosra egy évben 240 stroke haláleset jutott. Azóta csökkenés figyelhető meg Magyarországon is, bár míg hazánkban félóránként, az osztrákoknál másfél óránként hal meg valaki stroke miatt.

A stroke kialakulásának kockázatát olyan tényezők súlyosbítják, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívritmuszavar, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top