Egészség

Megvan a hosszú élet titka

Akár már az eperszedéssel vagy a fűnyírással is csökken a szívroham esélye.

A hosszabb élettel hozta összefüggésbe a kerti munkát, illetve a ház körüli teendők elvégzését a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház kutatócsoportja. A 4232 hatvan év feletti személy bevonásával készült vizsgálat szerint a hosszú időn át való ülés kiiktatásával csökkenthető a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázata.

A kutatás során olyan, mérsékelten aktív tevékenységek jótékony hatását vizsgálták, mint az autójavítgatás, a háztartási teendők, a fűnyírás, a földi szeder leszedése és a vadászat. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi szinten aktívabb embereknél volt a legalacsonyabb a szívroham kockázata (a stresszes munkát végzőknél azonban a legmagasabb), de a „semmit sem végzőkhöz” képest azoknál is alacsonyabb volt a kockázat mértéke, akik nem végeztek ugyan testedzést, de összességében aktív életet éltek.

Kiderült: az aktív életmód 27 százalékkal csökkentette a szívroham, illetve az agyi érkatasztrófa kockázatát és 30 százalékkal a két működészavar okozta halálesetek számát. A kutatók szerint a hosszú időn át való ülés lassíthatja az ember anyagcseréjét, illetve az aktivitás hiánya megváltoztathatja az izomszövetekben termelődő hormonokat, ezeknek pedig romboló hatásuk lehet az egészségre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top