Egészség

Már kapható a férfi termékenységi teszt

Többen is kifogásolták a piacra dobott terméket, mondván, főleg a nők fogják vásárolni, akik ezentúl titokban ellenőrizhetik párjuk termékenységét.

A nagy-britanniai drogériákban a hétvégén kezdték el árusítani az első, otthon elvégezhető férfi termékenységi tesztet, amely átszámítva 10 280 forintba kerül. A spermateszt 10 perc alatt kiadja az eredményt, 98 százalékos pontossággal megmondja, hogy „normális” vagy éppen „alacsony-e” az illető férfi spermaszáma. Első látásra úgy fest, akárcsak egy terhességi teszt; ráadásul a drogériákban a terhességi és az ovulációs tesztek mellé helyezték a férfi változatát. (Miközben a sokszor kényelmetlen vizsgálatok leginkább a nőket érintik, az esetek 40 százalékában a férfinél van a hiba.)

Több szakorvos azonban kritizálta a tesztet, mert csupán a spermaszámot adja meg, a minőségét azonban, ami ugyancsak mérvadó a fogantatáshoz, nem tudja kimutatni.

Mint Michelle Bassam, brit szexterapeuta a Daily Mail című lapnak elmondta, örömmel fogadta, hogy a piacra került ez a termék, ám szerinte elsősorban a nők fogják megvásárolni a barátjuknak, párjuknak, hogy rávegyék, tesztelje a férfiasságát. A szakember szerint ez akár komoly törést is okozhat a párkapcsolatban. „A férfi termékenysége ugyanis a mai napig tabu. Ha egy férfiről kiderül, hogy terméketlen, akkor úgy érzi, hogy elvesztette a férfiasságát” – mondta a terapeuta, aki egy másik félelmének is hangot adott. Attól tart, az fog elterjedni a teszttel, hogy a nők azért vásárolják majd meg, hogy titokban megvizsgálhassák a leendő férjüket. Mielőtt ugyanis egy nő hozzámenne a férfihoz, akitől gyereket szeretne, a teszt révén immár előre megtudhatja,  mennyire termékeny a kiszemeltje. 

Forrás: Daily Mail
Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top