Egészség

Szaruhártyafekélyt okozhat a színes kontaktlencse

Klassz kiegészítőnek gondolnánk a halloween jelmezhez, de viselésével a szemünk egészségét veszélyeztetjük.

Szaruhártyafekélyt okozhat a színes kontaktlencseKülönösen most, a halloween időszak előtt – hiszen a halloween partik, beöltözések már idehaza is kezdenek elterjedni -, a szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy legyünk nagyon óvatosak a színes kontaktlencsék használatával. Ha csak rövid ideig viseljük, már az is komoly károkat okozhat – figyelmeztet közleményében az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala.

Sokan ugyanis csak ilyenkor, halloweenkor használják a színes lencsét, hogy minél bizarrabb, rémisztőbb külsőt kölcsönözzön nekik, így nem csoda, ha nem boldogulnak a pontos felhelyezésével. Amennyiben a lencse nem jól passzol a szemgolyóra, előbb-utóbb viszketni kezd a szaruhártya, begyulladhat a szem, s kötőhártya-gyulladáshoz vezethet. Sőt rosszabb esetben akár szaruhártyafekély is kialakulhat, akár már a lencse egyszeri viselésétől is. Egyes esetekben pedig vakságig is fajulhatnak a súlyos egészségügyi problémák.

Ha pedig nem tiszta a kontaktlencse, abból fertőzés alakulhat ki. A bakteriális fertőzések nagyon gyorsan terjednek, s ugyancsak szaruhártyafekélyt, legsúlyosabb esetben pedig vakságot is okozhatnak, akár 24 órán belül, ha nem diagnosztizálják, és kezelik időben a problémát.

Előfordulhat ugyanis, hogy a színes kontaktlencsék illegális termékek, mérgező vegyi anyagokat, fémeket (higany, ólom) is tartalmazhatnak, ezek pedig könnyen behatolhatnak a szembe, sőt az idegrendszerbe is. A szakorvosok ezért az tanácsolják, sose vásároljunk kontaktlencsét utcai árustól, kozmetikai szalonokban, bolhapiacon, halloween jelmezkölcsönzőben vagy az interneten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top