Egészség

Kézmosó lecke egy nagytestvértől!

Vasárnap délidő van. A gyerekek és a férjem kint játszanak az udvaron, én pedig már éppen elkészültem az ebéddel. Egy utolsó pillantást vetek a szépen megterített asztalra, majd kikiabálok a családnak.

„Kész az ebéd, irány kezet mosni!”

A hívó szóra apraja nagyja versenyt futva szaladnak be a lakásba és célba veszik a fürdőszobát. Már a legkisebb is tudja, hogy „anya addig nem enged az asztalhoz, amíg nem mostam meg a kezem”.

Kézmosó lecke egy nagytestvértől!

 

Csendben odaosonok a fürdő ajtajához és bekukkantok. Apa éppen rendre utasítja a gyereksereget, csak ezt hallom: „ Hahó, ez így nem lesz jó, tiszta kosz maradt a kezed”. Majd utána jó tanár módjára elmondja, hogy szép sorban egymás után fogunk kezet mosni. A nagyfiam kezdi a sort, aki 13 éves és láthatóan zavarban van, hogy a két óvodás lánytestvére a mosdókagyló szélére csimpaszkodva figyeli, hogyan is kell helyesen kezet mosni.

A lányok meglepően csendben hallgatják a bátyjuk oktató szavait, aki igazi apajelöltként most már büszkén meséli a történetet, miközben a tenyerébe nyom egy adag Baba folyékony szappant.

Kézmosó lecke egy nagytestvértől!„Amikor én akkora voltam mint ti, akkor nekem anya mutatta meg, hogyan kell helyesen kezet mosni. Nem elég, ha csak vízzel lelocsolom a kezem, mert a sok bacit a sima víz nem mossa le, hanem szappant használva mindenhol alaposan megmosom a kezem. Először a tenyeremmel kezdem, utána az ujjak közét mosom meg, mert onnan nehezebben jön le a kosz. Végül a kézfejet mosom meg és utána leöblítem vízzel a kezem”. Nagyfiam büszkén fejezi be a „kézmosó leckét” és élvezi, hogy a lányok tanítómestere lehet ebben a fontos tevékenységben. A lányok pedig egymás után mutatják be mit tanultak bátyjuktól.

Távolodva a fürdőszobától még hallom a kérdéseket. „így jó lesz?, ugye jól csinálom? Nem akarom, hogy a bacik ott maradjanak a kezemen…”.

Mosolyogva lépek be újra a konyhába és egymás után követnek a többiek is. Finom illatú, tiszta kézzel ülünk le az asztalhoz mindannyian és állunk neki a vasárnapi családi ebédnek.

 

A helyes kézmosással sok betegséget meg lehet előzni. Fontos, hogy az őszi-téli időszakban, amikor nagyobb esélye van a fertőzéses megbetegedések kialakulásának, figyeljünk magunkra és egymásra azzal, hogy nem betegszünk meg, vagy nem ragasztjuk át a másikra a kórokozókat azzal, hogy nem mosunk kezet. A gyerekek hajlamosak elcsalni a kézmosást vagy nem megfelelően végezni azt. Segítsünk nekik helyes szokásokat kialakítani, hogy közös játékkal és ne betegséggel teljenek a hosszú téli esték.

Baba, gyengéd ápolás 1920 óta. 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top