Egészség

Ezzel csökkenthető a mellrák kockázata

Itt az újabb bizonyíték, hogy megéri törődni a rendszeres testmozgással.

A séta csökkenti a mellrák kockázatátNapi 1 óra séta 14 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.  Ennél intenzívebb testmozgással pedig – például futás, aerobic – a kockázatot tovább, akár 25 százalékkal is mérsékelhetjük – állítja az Amerikai Rák Társaság által kiadott tanulmány.

Már több, korábbi kutatás is bizonyította a testmozgás előnyeit a mellrák megelőzésében, de ezúttal vizsgálták először konkrétan a séta hatását. A kutatásban 73 516, menopauzán átesett nő vett részt, akik közül a 17 éves, követéses időszak alatt 4760 főnél diagnosztizáltak mellrákot. Az alanyok egyik csoportjánál, akik hetente legalább 7 órát sétáltak, 14 százalékkal kisebb volt a mellrákosok aránya, mint azoknál, akik legfeljebb heti 3 órát. Azok a nők pedig, akik naponta legalább egy óra aktívabb mozgást is végeztek, 25 százalékkal kevesebben betegedtek meg mellrákban.

A séta a lehető legkézenfekvőbb mozgásforma, de persze más, mérsékelt intenzitású aktivitás is helyettesítheti, például a kertészkedés vagy épp a tánc. A kutatók leszögezték, hogy gyakorlatilag minden olyan testmozgás, mely emeli a pulzust, egyúttal csökkenti a mellrák kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top