Egészség

Akár több száz lehet a “rákos falvak” száma

A környezetvédelmi minisztérium által korábban becsültnél több olyan település van Kínában, ahol kiugróan nagy arányban laknak rákos betegek.

Az elmúlt évtizedekben csak a talajvíz szennyezettsége több mint 200 „rákos falu” kialakulásához vezetett az országban. Az elnevezés többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói körében a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében a nemzeti átlagnál jelentősen magasabb a rákos megbetegedések aránya.

Mostanáig hallgattak

A jelenség létezését – hosszú évekig tartó hallgatás után – idén február közepén ismerte el hivatalosan is a kínai vezetés, mondván, kialakulásához több évtized kontrollálatlan környezetszennyezése vezetett. A környezetvédelmi minisztérium konkrét településeket felsoroló listát is közzétett, összesen 30-32 ilyen települést nevezve meg Kínában. A minisztérium ugyanakkor óvatosan járt el a becslésekkel, a valóságban akár több száz ilyen falu is lehet az országban.

Megugrott a „rákos falvak

A legutóbbi adatok szerint az intézet által figyelemmel kísért vízi bázisok 55 százaléka szenved ma valamilyen fokú szennyezettségtől, komoly mértékben emelve a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Mindenekelőtt a keleti Csöcsiang, Fucsien, a közép-kínai Hopej, Hunan és Csianghszi, valamint a déli Jünnan tartományok érintettek.

Napi 8550 új beteg

Az egészségügyi minisztérium 2013-as statisztikái szerint a rák ma a vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak, vagyis mindennap 8550-et. A leggyakoribb halálokok között a tüdő-, a máj- és a gyomorrák áll a lista élén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top