Egészség

Így válassz babakocsit! – A gerincspecialista tanácsai

Számtalanszor olvashattunk már arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő babakocsit, mi a legjobb a babák számára. Na de ki gondol ilyenkor az anyukákra? A "projekten" magunk is keresztülmentünk kisfiunk születése előtt, így cikkem az orvosi-szakértői véleményem mellett a gyakorló apuka bennfentes információit is tartalmazza.
 Névjegy
Dr. Ráthonyi Gábor
két eleven kisfiú boldog apukája,
ortopedus, gerinc-specialista
A kezdetektől a Nők Lapja Café szakértői csapatának tagja

Amellett, hogy mindenki számára kisbabája kényelme a legfontosabb, az anyukák igényeit is figyelembe kell venni. Biztosan mindenki rengeteg történetet tudna mesélni családja vagy ismerősei köréből olyanokról, akik igen megszenvedték a nem megfelelően kialakított babakocsik használatát, ezért most az édesanyák szemszögéből vizsgáljuk meg a témát.

Két fontos paraméter

Így válassz babakocsit - a gernicspecialista tanácsai

 

Az első és egyben az egyik legfontosabb tényező a babakocsi súlya és szélessége. Már a vásárlás előtt jó, ha kipróbáljuk, tologatjuk, emelgetjük. Ha a kocsi súlya már eleve nagy, képzeljük el, milyen lesz benne egy babával, aki folyamatosan gyarapszik. Főleg azok esetében fontos ez, akik gyakran utaznak tömegközlekedéssel, vagy társasházban élnek. A buszokon, villamoson, metrón néha még egy embernek sem könnyű a közlekedés, nemhogy még egy nehéz babakocsival. Az ilyen hirtelen emelések, rángatások, mozgólépcsőre fel-, leszállások következtében nagyon sok esetben előfordulhatnak rándulások, becsípődések. Nem beszélve arról, hogy rengeteg olyan épület van, ahol nincs lift (vagy ha van, nem megfelelő méretű). Vegyünk alapul egy átlagos társasházat, tegyük fel, hogy még lift is van, de éppen csak egy kis lyuk, ahová maximum függőlegesen lehet kerékpárt is betolni. Ha a babakocsival próbáljuk ezt, ügyeljünk, hogy valaki elkapja a kieső babát! Így a legtöbb anyuka logikusan inkább nekivág a lépcsőknek. Ez biztosan nem tesz jót az anyukák vállának, hátának, derekának.

 Tippek:
  •  A tolókar magassága akkor jó, ha a könyökünket enyhén behajlítva rá tudjuk tenni a tolókarra és nem kell lehajolnunk hozzá
  • A babakocsi-szélesség akkor ideális, ha  kényelmesen átérjük, amikor átnyúlva az elején megemeljük a kocsit, és lehetőleg “van rajta fogás”
  • Egy átlagos babakocsi súlya 10-14 kiló. Ha városban, jó útviszonyok között fogjuk használni, nem kell egy “mini tankot” vásárolnunk. Viszont ha tudjuk, hogy sokat fogjuk emelgetni, válasszuk a legkönnyebbet, már 7-10 kilósak között is találhatunk a babának is kényelmes darabokat.

Nem mind arany…

Fontos szempont lehet az összecsukhatóság, hogy a kocsi beférjen a csomagtartóba. Érdemes kipróbálni a nyitást, összecsukást, hogy ne kelljen hat kéz a folyamathoz.  Az egyikben úgyis a gyerek lesz.
A második lényeges elem a szülők szempontjából a tolókar állíthatósága. Az sem jó, ha nagyon magasan van, de az sem, ha alacsonyan. Nagyon sok anyukát vagy apukát láthatunk nap mint nap az utcán, akik előregörnyedve tologatják csemetéjüket. Ez hosszútávon hátfájás kialakuláshoz is vezethet, hiszen egy idő után rögzül a természetellenes tartás. Éppen ezért olyan babakocsit érdemes választani, aminél a tolókar a saját testmagasságunkhoz mérten állítható.
Az sem mindegy, milyen mélyen van a baba, néhány kocsi ülőkéje emelt, így nem kell bekúsznunk a fedő alá, hogy be- vagy visszaadjuk a cumit vagy megnézzük, alszik-e még. (Ha nem üvölt, erre jó esély van…). Ha fájós a derekunk vagy hátunk, gerincgyógyászként javasolhatom a magasabb kialakítású járgányokat. 

Erre a témára is igaz a mondás: „nem mind arany, ami fénylik”. Nem feltétlenül kell a legdrágább babaholmit választanunk, az ár nem mindig arányos a minőséggel és a használhatósággal. Egy olcsóbb kocsi is lehet éppen annyira megfelelő a babának és a mamának, mint egy csillivilli, hiper-szuper drágaság. De ez sem jelenti azt, hogy a drágábbak csak a kinézetre és a flancolásra fókuszálnak. A lényeg, hogy a babák és persze a magunk kényelmét is vegyük figyelembe, így sok kellemetlenségtől és bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

 A Nők Lapja Cafe tippjei gerincbarát babakocsikra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top