Egészség

Tökéletes immunerősítő: most készítsd el!

Kezdőnek lassan a náthás, taknyos kórságok, jó ha van pár bombabiztos immunerősítő a kamránkban!

Nagyanyáinktól tudjuk, hogy a fokhagyma a házipatika csodaszere, mézzel érlelve pedig az egyik legjobb immunerősítő. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja nyelni együtt a két, amúgy finom ételt. Íme egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni és csemegévé változtatni…

Tökéletes immunerősítő: most készítsd el!Elkészítési mód

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, és a módszer egészen egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üveg mézbe, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.
Arányok: Negyed kiló mézhez adjunk két közepes fejnyi fokhagymát!

Hogy mi fog történni?

Ha türelmesen várunk, néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik, és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak vagy a balzsamecetnek.

Miért is jó ez?

Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös a lehelet.

Mi van benne?

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma összezúzása – az alliináz enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptidszármazékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
A mézet is természetes baktériumölő hatású természetes házi szerként tartják nyilván.

Tökéletes immunerősítő: most készítsd el!Mire jó a mézes fokhagyma?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Hogyan készíthetjük még?

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Tipp gyomorfájósoknak: A fokhagymákat összezúzva el kell keverni a mézzel. Egy-két napig érdemes állni hagyni, így a méz “tompítja” a fokhagyma maró hatását.

Javasolt felhasználás

Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt – annyi mézzel, amennyi egy kiskanálon vele jön a mézes keverékünkből.
Ha kezd kitörni valami fertőzés, akkor emeljük meg a napi adagot legalább 3-4×1 kanálnyira.
Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő falatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top