Egészség

Egyre több tini szenved a magas vérnyomástól

A magas vérnyomás a kamaszokat egyre jobban fenyegeti, köztük az egészségtelen ételeknek köszönhetően egyre nagyobb az elhízottak száma. Életmódváltással, vagy szükség esetén gyógyszeres terápiával azonban elkerülhető a halálos veszély.

Egyre több tini szenved a magas vérnyomástólA magasvérnyomás-betegség, más néven hipertónia az egyik leggyakoribb betegség ma Magyarországon, de általánosságban elmondható, hogy a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halállistát.

Magas vérnyomásos fiatalok

Szomorú tendencia, hogy a korábban az idősebbek betegségének tartott magasvérnyomás-betegség a kamaszoknál is egyre gyakoribb. Ennek legfőbb oka, hogy a statisztikák szerint a kamaszok ötöde elhízott vagy túlsúlyos. Összesen 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, és körülbelül ugyanennyien állnak a betegség küszöbén. Náluk nagy a rizikója, hogy felnőttként egész életüket a magasvérnyomás-betegséggel kell leélniük, annak minden veszélyével. (A hipertónia az egyik leggyakoribb oka a fiatalkori stroke-nak és szívinfarktusnak.)

Néma gyilkos tünetekkel

A betegség egyik legnagyobb veszélye egyébként az, hogy nagyon sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, jó esetben egy szűrővizsgálat során derül ki. Ezért is nevezik a hipertóniát sokan néma gyilkosnak, hiszen következményei viszont végzetesek lehetnek. Egy idő után azonban szinte törvényszerű, hogy tünetek is jelentkezzenek: fejfájás, hányinger, szédülés, váratlan orrvérzés, sok esetben látásromlás jelzi. Ekkor már szervi eltéréseket is lehet tapasztalni.

Fontos a szűrés

 

Kamaszkorban a magas vérnyomás kialakulásának legnagyobb rizikófaktora az elhízás. A túlsúlyos, kövér gyerekeknél nagyon gyakori a magas vérnyomás, ezért nagyon fontos, hogy ők rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt. A vérnyomásmérés mellett érdemes a koleszterinszintet és a vércukor-anyagcserét is ellenőriztetni, de alvászavarok is előfordulhatnak, amit szintén kezelni kell. A magas vérnyomás ugyanis gyakran együtt járhat cukorbetegséggel, illetve olyan életveszélyes folyamatokat indíthat be, mint az agyvérzés (stroke) vagy szívinfarktus.

Sose késő változtatni!

Az elhízott fiataloknak jó hír, hogy a folyamat jól kezelhető. Ehhez elsősorban akaraterőre és teljes életmódváltásra van szükség. Ez a helyes táplálkozás és mozgás párosát jelenti. A kamaszok körében népszerű cukros üdítőket és sós chipseket, gyorsételeket teljesen ki kell iktatni az étrendből, helyette sok zöldséget, gyümölcsöt javasolt fogyasztani. Mindez nem csupán fogyást eredményez, de a vérnyomásra is jótékonyan hat. Az ideális az, ha a diétához rendszeres testedzés is párosul.

Kamaszkorban sokan próbálják ki a dohányzást, ám a cigaretta letétele – és a mértékletes alkoholfogyasztás – a magas vérnyomásos fiatalok esetében valóban életet menthet. Természetesen vannak esetek, amikor mindez kevés: szakorvossal konzultálva azonban gyógyszeres kezeléssel lehet megelőzni a bajt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top