Egészség

Hány éves vagy valójában?

Szervezetünk bizonyos részei jobb, vagy akár rosszabb állapotban is lehetnek az életkorunknak megfelelő átlagnál. Neked miben van elmaradásod? Esetleg előnyöd?

Hány éves vagy valójában?A látásod


30 évesen

Egészséges állapot: Orvosilag ilyenkor a legjobb a szemek állapota. Nem száraz, könnyen, jól fókuszál. Semmiféle gond nem lehet vele.
Aggasztó lehet: Homályos látás, fájdalom, kipirosodás, vagy ha az éleslátás tere csökken.
Mit tehetsz? Ha sokáig meg akarod őrizni a szemed egészségét, szokj le a dohányzásról (vagy ne szokj rá), mert az rombolja a szemet tápláló finom, vékony ereket.

40 évesen
Egészséges állapot: Ekkoriban kezdődik a szem öregedése, 45 éves kor után egyre gyakrabban kell közelebb tartani a dolgokat, hogy élesen lásd, ami rájuk van írva, több fényre van szükség az olvasáshoz, és néha jól jöhet egy olvasószemüveg is.
Aggasztó lehet: Ha ez a változás nagyon gyorsan következik be, ha gyakran begyullad, kipirosodik, vagy ha fájdalmasan száraz a szemed.
Mit tehetsz? A rövidlátást érdemes lézerrel megműttetni, így sokáig nem lesz szükség olvasószemüvegre.

50 évesen
Egészséges állapot: Némi szemszárazság ilyenkor már normálisnak számít, az se aggasztó, ha néha kis foltok repülnek át az ember szeme előtt, akár a legyek.
Aggasztó lehet: Villámlás, csíkok, hirtelen elhomályosuló látás.
Mit tehetsz? A szemszárazságot érdemes rendszeres szemcseppezéssel kezelni, az orvos tud adni olyat is, amit folyamatosan lehet használni. Ez hidratálja a szemet és megvédi a fertőzésektől. Minden aggasztó tünet esetén érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost, mert a panaszok mögött komolyabb betegség is állhat. Az elhomályosuló látás lehet például a cukorbetegség első tünete is.

A hallásod


30 évesen

Egészséges állapot: Ebben a korban még semmilyen panasza nem lehetne az embernek.
Aggasztó lehet: Fülzúgás, amikor fura hangot, csöngést hall valaki külső ok nélkül. Azzal is érdemes foglalkozni, ha állandóan fel kell hangosítanod a tévét, rádiót, akkor is, ha mások jól hallják a műsort.
Mit tehetsz? Kerüld a hangos helyeket, a fülhallgatót pedig állítsd halkabbra.

Hány éves vagy valójában?

40 évesen
Egészséges állapot: Előfordulhat, hogy ha nagy az alapzaj (mondjuk egy étteremben), akkor nehezebben hallod a nők és gyerekek magas, vékony hangját.
Aggasztó lehet: Ha gyakran meg kell kérni másokat, hogy ismételjék meg, amit mondanak.
Mit tehetsz? Ha dohányzol, tedd le a cigit – a dohányzás szűkíti az ereket és csökkenti a hallás hatékonyságát.

50 évesen
Egészséges állapot: Némi hallásvesztés normális ebben a korban, minden évvel egyre csökken a fül teljesítménye. 70 éves kor után már az emberek 75%-a nagyothalló.
Aggasztó lehet: A halláscsökkenés legnagyobb átka, hogy az ember elkerüli a társas szituációkat, mert kínos számára, hogy nem érti, mi zajlik körülötte. Társaság nélkül viszont mindenki „gyorsabban öregszik”!
Mit tehetsz? A hallókészülék szörnyűnek tűnhet – de az állandó visszakérdezés sokkal cikisebb. Csinos, fiatalos darabok is vannak már – és simán ráfésülheted a hajad!

Hány éves vagy valójában?A fogaid


30 évesen

Egészséges állapot: Csillogó, egészséges, fehér fogsor.
Aggasztó lehet: Vérző íny, fogkő, erős érzékenység.
Mit tehetsz? Ne halogass! A panaszok jelentkezésekor azonnal fordulj fogorvoshoz! A kezdődő fogszuvasodást, ínygyulladást sokkal könnyebb kezelni, mint az elhanyagolt, akut problémákat.

40 évesen
Egészséges állapot: Szürkülni kezd a fog, egyre érzékenyebb, néha vérzik az íny.
Aggasztó lehet: Ebben a korban már nem a fogszuvasodás, hanem az ínygyulladás a fogak legnagyobb ellensége. Az íny elkezd visszahúzódni, és a fog nyaka védtelen marad. Ez nem csak fájdalmas, de hosszú távon a fog elvesztéséhez vezethet.
Mit tehetsz? A szájhigiénia fontosabb, mint valaha. Gyakori öblítés, fogselymezés, fogzuhany nélkül gyorsan romlanak a fogak. Évente látogasd meg a fogorvosod és beszéld meg vele, mit kell csinálnod!

50 évesen
Egészséges állapot: A régi fogtömések kiesnek, az íny visszahúzódik.
Aggasztó lehet: Ha mozognak a fogak, ha nagyon érzékeny, fáj, gyakran vérzik az íny és az állkapocsízület. A rossz fogak miatt sok ötvenes fél a mosolygástól és a rágástól.
Mit tehetsz? A modern fogászatnak millió eszköze van arra, hogy visszaállítsa a fogak fiatalos kinézetét. Gyökérkezelés, korona, implantátum – a teljes, fehér fogsor éveket fiatalít – igaz, kimondottan költséges műfaj.

Hány éves vagy valójában?Az ízületeid


30 évesen

Egészséges állapot: A túlzásba vitt edzés utáni enyhe fájdalom.
Aggasztó lehet: Minden olyan fájdalom, ami tovább tart, mint maga a mozdulat.
Mit tehetsz? Adj le pár kilót! A súlyfölösleg nehéz teher a testnek és az ízületeknek, segíti a kopásukat. Az edzéshez mindenképp vegyél jó cipőt, mert az minden lépésnél, ugrásnál csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást.

40 évesen
Egészséges állapot: Nyak- és hátfájás séta közben vagy kétórányi ülőmunka után.
Aggasztó lehet: Ha nem tudsz hátrafordulni anélkül, hogy a derekad is fordulna, és minden merevség, ami csökkenti a mozgás terét.
Mit tehetsz? Kezdj el például pilatesre járni, ez a mozgásforma segíti a helyes testtartás kialakítását. Figyelj a testtartásodra, különösen, ha sokat ülsz a számítógép előtt!

50 évesen
Egészséges állapot: Reccsenés hangja az ízületekben, enyhe fájdalom.
Aggasztó lehet: Olyan erős fájdalom, ami éjszaka felébreszt, és nem enged visszaaludni. Ha gyógyszert kell szedni, ha nehéz kiszállnod az autóból vagy felállni egy alacsony fotelből.
Mit tehetsz? Segíthet a jóga, a tai-chi és minden, ami nyújtja az izmokat, lazítja az ízületeket. Segíthet az omega–3-zsírsav szedése is: csökkenti az ízületek gyulladását.

A memóriád


30 évesen

Egészséges állapot: Némi feledékenység mindenkivel előfordul. Teljesen normális, ha elfelejted megvenni a boltban, amit akartál, vagy mindig keresni kell a kulcsodat. Stresszes időszakokban a tünetek felerősödhetnek.
Aggasztó lehet: Ha nem jutnak eszedbe hétköznapi dolgok nevei.
Mit tehetsz? Ha mindennek megvan a helye, megkönnyíted a memóriád dolgát. Amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt az életedben!

Hány éves vagy valójában?

40 évesen
Egészséges állapot: Ha elfelejted, hol parkoltál, az ismerőseid telefonszámát, e-mail címét.
Aggasztó lehet: Ha rendszeresen furcsa helyeken találod a tárgyaid, mondjuk a kulcsod a hűtőben leled…
Mit tehetsz? Az egészséges szív és agy kéz a kézben járnak. A heti 3-5 alkalommal végzett testedzés a hippokampusz vérkeringését fokozza, ez a memóriáért felelős terület.

50 évesen
Egészséges állapot: „A nyelvem hegyén van” érzés egyre gyakrabban fordulhat elő, és az is, hogy elfelejtesz megbeszélt találkozókat.
Aggasztó lehet: Ha nem ismered fel a családtagjaidat, nem tudod, ki vagy.
Mit tehetsz? Tartsd edzésben az agyad – rendszeresen próbálj ki új dolgokat, mert ez még idősebb korban is új kapcsolatokat hoz létre az idegsejtek között.

Az erőnléted


30 évesen

Egészséges állapot: Felsétálni a harmadik emeletre anélkül, hogy levegő után kapkodnál.
Aggasztó lehet: Ha nem sikerül egy lendülettel felmenni, ha meg kell állni közben kicsit pihenni, vagy a végén annyira lihegsz, hogy alig kapsz levegőt.
Mit tehetsz? Itt az idő elkezdeni némi kardiotréninget, ez lehet futás, biciklizés vagy úszás is. A lényeg, hogy felpörgesd az anyagcseréd, és növeld az állóképességed.

Hány éves vagy valójában?

40 évesen
Egészséges állapot: Felsétálni a második emeletre anélkül, hogy levegő után kapkodnál.
Aggasztó lehet: Ha lejtőn felfelé menet meg kell állnod pihenni és levegő után kapkodsz kisebb erőkifejtést igénylő feladatok után is.
Mit tehetsz? Vegyél pár súlyzót – ez nem csak az edzést segít egy kicsit felpörgetni, de a csontritkulás legjobb ellenszere is.

50 évesen
Egészséges állapot: Csukd be a szemed és állj mozdulatlanul 15 másodpercig. (Nem kell felemelned az egyik lábad, de ha azt is meg tudod csinálni, bónuszpont!)
Aggasztó lehet: Ha nem tudsz megállni csukott szemmel vagy elszédülsz, amikor hirtelen kell felállnod ülésből, térdelésből. Ez arra utal, hogy a keringésed lassan alkalmazkodik, szűkülnek az artériáid.
Mit tehetsz? A sok gyaloglás rugalmasan tartja az ízületeidet, csökkenti a hasi zsír mennyiségét és a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top