Egészség

Inspiráló hírességek, akik túlélték a rákot

Rosszindulatú daganatokkal számos világsztár sikeresen megküzdött már, akik közül sokan nem csak legyőzték a rettegett kórt, hanem a gyógyulás után sorstársaikon is igyekeznek folyamatosan segíteni – ki anyagilag, ki a tapasztalatai megosztásával. Lássuk a legismertebbeket közülük!

Inspiráló hírességek, akik túlélték a rákotChristina Applegate

 
Al Bundy (Egy rém rendes család) lányaként, Kellyként ismertük és szerettük meg Christinát, aki 2008-ban, alig 36 évesen nyíltan felvállalta, hogy mellrákkal küzd. A színésznő kezelésének része volt a dupla maszektómia is. Az azóta gyógyultnak nyilvánított egygyermekes anyuka elkötelezett támogatója lett a rákmegelőzésnek, olyannyira, hogy saját létrehozott egy preventív alapítványt, Right Action for Women néven.

Olivia Newton-John

A színésznő-énekesnőnél 1992-ben diagnosztizálták a rákot. Betegségéből soha nem csinált titkot, nem csak felvette vele szemben a harcot és legyőzte, hanem tehetségét is csatasorba állította, hogy felhívja a nők figyelmét a megelőzés és a betegség korai felismerésének fontosságára. A 2005-ös, Stronger Than Before (Erősebben, mint valaha) című albumát kifejezetten ennek jegyében jelentette meg. Az ausztráliai Melbourne-ben létrehozta az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Központot, amelynek azóta is folyamatosan adományokat gyűjt.

Sheryl Crow

A népszerű énekes és dalszerzőnél ugyancsak emlődaganatot állapítottak meg orvosai. Sheryl Crow- betegségét 2006 elején diagnosztizálták, mégpedig egy rutinmammográfián. Az énekesnő – aki a nyilvánosság előtt is felvállalta betegségét – egyébként éppen a bejelentés előtti hetekben szakított szintén rákbeteg párjával, a kerékpáros Lance Armstronggal.

Inspiráló hírességek, akik túlélték a rákotCynthia Nixon

A Szex és New York Emmy-díjas színésznőjének mellében is daganatot találtak, amit sikeresen eltávolítottak, majd Cynthia ezután sugárkezelésen is átesett. Bár mindez 2006-ban történt, a színésznő csak a felépülése után osztotta meg betegsége és gyógyulása történetét az újságírókkal, hogy példájából sorstársai is erőt meríthessenek. Cynthia Nixon ma a Susan G. Komen for the Cure szervezet egyik nagykövete és szóvivője. Az alapítványt egy Nancy G. Brinker nevű amerikai nő hozta létre, aki megígérte Susan nevű, mellrákkal küzdő testvérének, hogy mindent megtesz, amit csak tud a betegség visszaszorításáért.

Sharon Osbourne

A brit médiasztárról és rockerfeleségről csak jó néhány évvel felgyógyulása után derült ki, hogy milyen súlyos betegségen esett át 2002-ben. Sharonnál vastagbélrákot diagnosztizáltak, de a műtétnek, a kemoterápiának, valamint gyerekei és családja lelki támogatásának hála, ma már egészséges. Sharon Osbourne Colon Cancer Program néven létrehozott egy olyan alapítványt sorstársai számára, amely azon munkálkodik, hogy javítsa a betegek életminőségét és otthoni segítséget nyújtson, vagy szükség esetén gyermekfelügyeletet, szállítást.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top