Egészség

A nő az erősebbik nem

Íme, a tudományos bizonyíték…

A nők sokkal kisebb valószínűséggel halnak meg a melanoma nevű bőrdaganatban, aminek az lehet az oka, hogy agresszívebb az immunrendszerük – áll egy néhány napja megjelent tanulmányban. „Jobban reagálnak a védőoltásokra is, melyek az immunrendszer aktiválásával dolgoznak” – magyarázta Peter Johnson professzor, a Cancer Research UK főorvosa és a kutatás vezetője egy sajtónyilatkozatában.

A férfiak immunrendszere kisebb valószínűséggel küzd meg azokkal a sejtekkel, melyek kezdenek elrákosodni, és kevésbé hatékonyan állítja meg a rákos sejtek továbbterjedését is a testben.

A nő az erősebbik nem

A szakemberek szerint a jelenség magyarázata az lehet, hogy a férfiak szervezetében termelődő tesztoszteron hormon – vagyis a legfontosabb férfi nemi hormon – az immunrendszert tompítja. Évekkel ezelőtt az amerikai Mayo klinika kutatói fedezték fel, hogy a hím egerekben úgy lehet fokozni az immunválaszt, ha jelentősen csökkentik a tesztoszteronszintet.

A férfiaknál gyomorrák is nagyobb valószínűséggel alakul ki, aminek a vizsgálatok szerint az az oka, hogy a nőket a női nemi hormon, vagyis az ösztrogén védi a rák ezen fajtájától.

A nők agresszívebb immunrendszerének is megvan azonban a hátránya, nevezetesen az, hogy nagyobb a kockázata annak, hogy maga ellen fordul. Régóta ismert tény, hogy az autoimmun betegségek, vagyis amikor az immunrendszer megtámadja az egészséges sejteket – ilyen például az 1-es típusú cukorbetegség vagy a szklerózis multiplex –, gyakrabban fordulnak elő nőknél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top