Egészség

Milyen nyári cipő a legjobb a lábnak?

A nyári melegben szívesen járunk harisnya, zokni, sőt cipő nélkül, vagy olyan lábbeliben, amely legfeljebb vázlata egy igazi cipőnek. Ez a jóleső lazaság azonban veszélyeztetheti lábunk egészségét.

Az elméletet a legtöbben már ismerik: az a jó cipő, amelynek talpa rugalmas, de nem túl puha, és jól megtámasztja a láb boltozatát. A sarka enyhén magasított, az előrésze a lábfejet stabilan tartja, a hátsó kérge tartást ad a lábfejnek, a magasított szára pedig szükség esetén a bokának is.

Ezek a láb egészségét védő alapszabályok azonban a nyár beálltával jórészt feledésbe merülnek: a kánikula idején viselt lábbelik alig-alig emlékeztetnek a valódi cipőkre, néha olyanok, mintha csupán vázlatai vagy éppen karikatúrái lennének azoknak.

Laposon és magason

Láthatunk olyan szandálokat, amelyekben tűhegyes sarok fölött, vékony pántok „védelmében”, a fizikai törvényeknek ellentmondva imbolyoghat a viselője, vagy olyanokat, amelyek csupán egy papírvékony talpból és szíjakból állnak. Ezek extrém változata az ún. tangapapucs, amelynek egyetlen pántja a két ujj között rögzül. Újra divatosak a különböző puha anyagból készült, teljesen lapos talpú balerinacipők, vagy ennek pántos változatai, a kerek orrú „Böbe baba-cipők”.

Milyen nyári cipő a legjobb a lábnak?

Szokatlan formájú lábbelik is megjelentek, mint például a szandál és csizma keresztezésének látszó, fűzős, bokát is takaró, de az ujjakat szabadon hagyó változatok. A korábbi évek divatjából piacon maradt merev talpú fa- és bumfordi műanyag papucsok színesítik ezt a kétes értékű választékot. Ezek közül némelyik viselése hatással lehet, sőt veszélyekkel járhat a láb egészségére is.

Fájdalmak, sérülések

Ha a talp nagyon vékony, túl puha, tartás nélküli, az egyrészt a talaj apró egyenetlenségei miatt okozhat kellemetlenséget, másrészt megterheli az Achilles-ínt, így annak fájdalmát válthatja ki. Ha viszont túl merev, rugalmatlan a lábbeli talpa, mint a fapapucsoké, az nem segíti elő a láb mozgását a lépés átgördülési szakaszában, ami szintén fájdalmakat okozhat.

Ha a szandál sarka túl magas, akkor a testsúly nem egyenletesen oszlik el, a lábfej elülső részére terhelődik. A boka könnyen kibicsaklik, a hőségben izzadó talp pedig lecsúszhat a szandál orra felé, a lábujjak összenyomódnak, a pántok mellett fájdalmas kidörzsölődések, hólyagok alakulhatnak ki.

A vietnami papucs sem megoldás

Ezek a könnyű nyári szandálok utcai viseletre megfelelhetnek, de munkában vagy kiránduláson, egyenetlen talajon való használatra már alkalmatlanok. A szintetikus anyagokból készült, gumi vagy műanyag felsőrészű nyári cipőkben fokozottan izzad a láb, a bőr felázik, megpuhul, s így a kidörzsölődés következtében könnyen keletkeznek különféle apró sérülések, hólyagok. Ezek azért veszélyesek, mert a sebeken keresztül kórokozók támadhatják meg a láb bőrét, bakteriális fertőzést (például orbáncot) vagy gombás megbetegedést okozva.

Hogyan törjük be az új cipőt?

Az ujjpántos papucsok különösen veszélyesek, hiszen ezekben egyrészt a lábfej teljesen védtelen minden külső behatástól, másrészt a két ujj közötti, finom, sérülékeny bőr könnyen kidörzsölődik, kisebesedik a szíj mellett. A sarkat szabadon hagyó szandál kellemes, szellős viselet, azonban a sarok kiszáradását, a bőr megkeményedését, berepedését idézheti elő. Valamennyi védelmet ez ellen az jelenthet, ha a talp a sarok alatt nem egyenes, hanem kiöblösödve a sarok formájához igazodik.

Milyen nyári cipő a legjobb a lábnak?

Új szandál „felavatása” vagy kemény talpú papucsban, arra alkalmatlan cipőben végzett munka szinte törvényszerűen vezet vízhólyagok képződéséhez. Ez azonban elkerülhető, ha az új lábbeli „betörését” otthon, zoknis lábbal kezdjük, ha igyekszünk elejét venni a fokozott izzadásnak, és ha minden tevékenységhez (pl. túrázáshoz, strandoláshoz, futáshoz, álló-talpaló munkához stb.) az ahhoz leginkább alkalmas cipőt választjuk. A legsérülékenyebb pontra testszínű tapasz felragasztásával is megelőzhetjük a fájdalmas és kellemetlen, csúnya kidörzsölődés, hólyag kialakulását.

Mezítláb? Inkább ne!

„Gyerekkorunkban egész nyáron mezítláb jártunk” – mondják a nagypapák, és biztatják az ifjabb nemzedéket is, hogy „eddze a lábát” ezen a természetes módon. Nos, a szakemberek ma inkább lebeszélnek erről mindenkit: alig-alig van olyan hely ugyanis, ahol az év többi szakaszában cipőviseléssel kényeztetett, puha, érzékeny talpak biztonságban edződhetnének mezítláb.

A legfinomabb gyepen is előfordulhat méhecske, darázs, amibe nem lenne jó belelépni, a napon melegedett betonjárda pillanatok alatt vízhólyagot okoz, a vízpartok homokjában üvegcserepek és éles szélű kagylók fenyegetnek, és lehetne még sorolni a lehetséges baleseteket. Természetesen a talpizmok edzésére azért van mód: például tiszta homokozóban lehet erősíteni ezeket, vagy úgy, ha egy lavórba mosott folyami kavicsokat teszünk, és azon taposunk. Vannak olyan speciális talpkiképzésű cipők is, amelyek a talpizmokat folyamatosan edzik a mezítlábassághoz hasonlóan.

Nyári nyavalyák

Strandon, uszodában sem tanácsos mezítláb közlekedni, mivel a vízben felpuhult bőr védtelenebb a kórokozókkal szemben, és nagyon könnyen el lehet kapni különböző fertőzéseket. Leggyakoribb a lábgomba, amely a lábujjak közötti finom bőrt támadja meg legelőször, de elhanyagolva ráterjedhet a körmökre is, sőt más testrészeket is megfertőzhet.

Vírusos fertőzés is előfordulhat: ennek tipikus példája az apró, futó- vagy vándorszemölcsnek is nevezett kis növedékek megjelenése a bőrön. Ez a talpon különösen zavaró és fájdalmas lehet. Papucs használata, a láb alapos szárazra törlése és fertőtlenítő spray alkalmazása segíthet ezeket elkerülni. Természetesen az embertársainkért viselt felelősség alapszabálya, hogy fertőzéshordozóként ne menjen senki nyilvános fürdőbe vagy szaunába!

Milyen nyári cipő a legjobb a lábnak?

Szépség és egészség

Van, aki elemi öltözködési bakinak érzi, ha például nyitott orrú cipő vagy szandál alá zoknit vagy harisnyát húz valaki, más a testszínű harisnyanadrág viselését érzi botrányosnak. A divatról, az épp aktuális trendekről lehet vitatkozni – a vélemények ezekről valóban erősen eltérnek. Abban azonban egyetérthetünk, hogy az egészséges, ápolt láb sosem megy ki a divatból, és minden öltözködési hiba eltörpül amellett, ha valakinek láthatóan vagy netán érezhetően elhanyagolt a lába.

Ezért is kell nyáron még több figyelmet szánni a lábfej épségére, egészségére. Akár a mindennapi lábápolás része is lehet esténként egy negyedórás lábáztatás, majd egy alapos átdörzsölés, az esetleges bőrkeményedések, felesleges szaruréteg reszelővel, habkővel való eltávolítása, majd tápláló, hidratáló testápolóval átkenése következzen. Az alapos körömápolás is nemcsak a szépséget, hanem az egészséget is szolgálja ilyenkor.

Mit tegyünk a szagok ellen?

Kevés taszítóbb van a terjengő lábszagnál: ezért aki izzadásra hajlamos, még inkább ügyeljen arra, hogy jól szellőző, természetes anyagokból készült lábbelit viseljen, és izzadást gátló dezodort, hintőport is használjon. Ha pedig valamilyen elváltozást, például szemölcsöt, tyúkszemet, bőrkeményedést, berepedést tapasztal, forduljon egy szakemberhez: a pedikűrösök hamar segíthetnek ezeken a problémákon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top