Egészség

Amit sokan nem tudnak a koffeinről

A túl sok kávétól nem tudsz aludni, a túl kevéstől pedig megfájdul a fejed? Lehet, hogy mindezt csak bebeszéled magadnak.

A koffein nem hagy aludni

Bár általánosan elterjedt nézet, hogy a koffein hatására nem csupán elmúlik az álmosság, de ha akarsz, sem fogsz tudni aludni tőle, több tudományos kutatás is alátámasztja, hogy ez nem feltétlenül van így. A koffeinfogyasztás sokkal kevésbé befolyásolja az alvást, mint hinnénk. Az emberek többsége magától is ráérez, hogy mikor és mennyi koffeint fogyaszthat, és ennek megfelelően alakítja ki a szokásait.

A koffein a hibás!

Nem csupán a rossz alvásért, de számos más kellemetlenségért – például fejfájás, idegesség – is szokás hibáztatni a koffeint. A szakemberek szerint azonban ezeket gyakran nem is maga a koffein váltja ki, hanem az, amit várunk tőle; vagyis egyfajta placebohatásról van csupán szó.

Élénkíti a figyelmet

Bár igaz, hogy a koffein élénkít és tartósan ébren tartja a figyelmet akár unalmas tevékenységek közben is, egyes pszichológiai kutatások szerint a reakcióidőt, illetve a tanulást, memorizálást már nem minden esetben segíti. Van, akinél a koffeinfogyasztás semmiféle hatást nem gyakorol ezekre a tevékenységekre, míg esetenként akár meg is nehezítheti azokat.

Élénkíti az érzékeket

Tanulmányok bizonyítják, hogy a koffein többféle módon is élénkíti az érzékelést, például 20-38 százalékkal jobban látunk tőle a sötétben, élesebben megkülönböztetjük a színeket és a környezetünkben lévő zavaró ingereket tompábban érzékeljük.

Tények és tévhitek a koffeinről

Fájdalomcsillapító hatású

Több kutatás is állítja, hogy a koffein csökkenti a fájdalmat. Ami bizonyos, hogy a paracetamol hatását felerősíti, vagyis a „paracetamol plusz koffein” jobb fájdalomcsillapító, mint a paracetamol önmagában, de egyedül a kávé nem sokra megy.

Két csésze jó, öt csésze rossz

Jóból is megárt a sok, és ez a koffeinre is igaz. Egy kutatás szerint 200-300 milligramm koffein – vagyis körülbelül két-három csésze instant kávé vagy három eszpresszó – elfogyasztása általában még növeli a teljesítményt, 500 milligramm felett már inkább negatív hatásokat tapasztalunk. Mindez persze attól is függ, hogy az egyén milyen mennyiségekhez szokott.

Függőséget okoz

Az egyes gyógyszerek vagy a kábítószerek okozta függőségekhez viszonyítva a koffein nem nevezhető addiktívnek, az elhagyása elvonási tüneteket nem okoz. Más kérdés, hogy sokan vagyunk, akiknek „lelkileg” igenis hiányozna!

Így isszuk

Nem meglepő, hogy otthon a könnyen elkészíthető eszpresszó a sláger, a vendéglátóhelyeken azonban a kávékülönlegességek a legnépszerűbbek. Ez derült ki a McCafé online felméréséből. A megkérdezettek több mint harmada a kimozdulós kávézás rajongója. Döntésükben nem az ár, hanem az ízvilág és a minőség befolyásolja őket, az élményt keresik a kávéban, és nem annak serkentő hatását.
A közel 3800 válaszadó 63 százaléka leggyakrabban közvetlenül ébredés után otthon, egynegyede munkahelyén, 10 százaléka pedig vendéglátóhelyen issza meg mindennapi feketéjét. Az otthoni kávézás főleg a nők “hóbortja”, a szebbik nem képviselőinek több mint kétharmada, míg a férfiaknak csupán 56 százaléka kortyolja el otthonában a forró italt.
A kávéköltemények elsősorban a nők körében aratnak rendületlen sikert, hisz a férfiak 43 százaléka még mindig a bivalyerős eszpresszóért él-hal. Legtöbben átlagosan 200-350 forintot költenek egy kávéra, de a válaszadók negyede akár 500 forintot sem sajnál egy jó feketére, sőt jótékonykodni is hajlandó vele.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top