Egészség

Idegenekkel a rendelésen: ez lenne a jövő?

Egyre többen mennek csoportosan orvosi vizsgálatra Amerikában. Igen, vadidegenek beszélik meg egymással az egészségügyi problémáikat.

„Amint kimondom, hogy csoportos orvosi vizsgálat, mindenki rögtön egy csapat fehérneműben ülő emberre gondol” – mondja dr. Richard Kratche, egy clevelandi kórház orvosa. Szerencsére ez nincs így, a konkrét vizsgálat egyedül történik, de aztán már csoportban beszélik meg az eredményeket.

Az Egyesült Államokban egyre többen választják ezt az utat, nagyjából a betegek 13 százaléka. Furcsa belegondolni, hogy az orvosi leleteinket, a diagnózist vadidegen emberek füle hallatára ismertetik velünk.

Baráti légkör?

Jennifer Aniston a Förtelmes főnökök című vígjátékban félelmetes fogorvosként
Jennifer Aniston a Förtelmes főnökökben félelmetes fogorvosként

Sok ember számára ez egyszerűen elképzelhetetlen, mi is nehezen tudunk azonosulni az ötlettel, viszont állítólag vannak olyanok, akik így sokkal könnyebben ráveszik magukat arra, hogy orvoshoz menjenek, mert úgy érzik, nincsenek egyedül. Ráadásul egy papírt is aláírnak arról, hogy mindent, amit megtudtak a másikról, bizalmasan kezelnek.

A megelőzés a lényeg

Sőt, ami már jobban hangzik, együtt beszélgetnek az egészségmegőrzésről, és nemcsak egy fehér köpenyes ember tanácsaira kell figyelnie a betegnek, hanem szinte baráti légkörben kaphat tippeket – orvosi felügyelet mellett – például a legjobb fogyókúráról vagy a dohányzásról leszoktató legtutibb módszerről. Ráadásul több emberre több idő is jut a rendelésen.

Ha például több cukorbeteg ül le beszélgetni az orvoshoz, akkor többet tudhatnak meg arról, mit egyenek, mozogjanak, és hogyan figyeljenek a vércukorszintjükre. Nemcsak megoszthatják egymással a tapasztalataikat, de biztathatják is egymást az életmódváltásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top