Egészség

Tiltott lágyítót találtak gyerekjátékokban

A fogyasztóvédők a játék babák, a lövedékes játékok és a fürdőjátékok ellenőrzése során rákot okozó tiltott lágyítószereket is találtak a termékek egy részében, közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtökön.

A vizsgált játék babák 50 százaléka, a lövedékes játékok 80 százaléka, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20 százaléka bizonyult veszélyesnek, ezekben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta. A szülők helyzetét nehezíti, hogy ennek az anyagnak a jelenléte nem látható, azok kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki.

Tiltott lágyítót találtak gyerekjátékokban

A lézeres játék is veszélyes lehet

Az NFH ellenőrizte a lézeres mutatópálcákat is, a laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy 12 fajta termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt. A nem biztonságos lézerpointereknél elrendelték a forgalomból történő kivonást, visszahívást. A hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézermutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat, és a nem megfelelő lézerpointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top