Egészség

Eltüntette a HIV vírust a csontvelő-átültetés

Leukémia miatt csontvelő-átültetésen esett át két HIV-fertőzött férfi, "mellékhatásként" a HIV vírus is eltűnt a szervezetükből.

Eltüntette a HIV vírust a csontvelő-átültetésTimothy Henrich és Daniel Kuritzekes, a bostoni Harvard Egyetem kutatói még tavaly jelentették be, hogy nyolc hónappal a leukémia miatt végrehajtott csontvelő-átültetés után nincs nyoma a HIV vírusnak a páciensek vérében. Ugyanakkor az antiretrovirális kezelést, ami megakadályozza, hogy visszatérjen a betegség, nem hagyták abba.

Az újdonság most az, hogy ezt a kezelést is abbahagyták a két páciensnél, és egyelőre nem tért vissza a vírus, amit biztató eredménynek tartanak az orvosok. „Ezek az eredmények csodálatosak, de még mindig nem jelentik azt, hogy a férfiak kigyógyultak a fertőzésből. Csak az idő fogja megmondani, hogy valóban ezt történt-e” – mondta Timothy Henrich.

Ha kiderül, hogy a csontvelő-átültetés valóban hatásos kezelés a HIV vírus ellen, a szakemberek szerint ez akkor sem egy megnyugtató megoldás, ugyanis a műtét nagyon veszélyes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top