Egészség

A férfiakra is veszélyes a HPV vírus

Fiúk is kapjanak védőoltást a humán papillomavírus (HPV) ellen – javasolja dr. Ihász Judit bőrgyógyász, klinikai onkológus. A férfiaknál a HPV a nemi szerveken szemölcsöket, valamint a szájüregben, a péniszen és a végbélen daganatos elváltozásokat okozhat. A fiúk beoltásával közvetetten a nőket is meg lehetne óvni.

Míg a HPV-oltást a fiatal lányok számára már hét éve jóváhagyták a méhnyakrák megelőzésére, a férfiaknál csupán az elmúlt pár évben figyeltek fel a jelentőségére. A HPV szerepét ugyanis bizonyították a péniszdaganatok közel felének, a végbél- és a szájüregi daganatok jelentős részének kialakulásában.

A szexuális élet megkezdése előtt kell oltani

A férfiaknak egyébként mint szexuális partnereknek is jelentős a szerepük: átadják a vírust a párjuknak, illetve újrafertőzhetik őt.

Élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen. A HPV „nem rákkeltő” altípusai szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés), és gyakran kiújulnak – tájékoztat dr. Ihász Judit bőrgyógyász. A „rákkeltő” típusok úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák szájüregi rákok) okoznak.
A HPV vírus a bőr, a szájüreg és a nemi szervek hámrétegében szaporodik – ahogyan a herpesz, a hepatitis B és a HIV –, egyik emberről a másikra terjedhet szexuális érintkezéssel, de testváladékkal fertőzött eszközök, tárgyak is segíthetik az átvitelét.

A HPV megelőzésének a szűrővizsgálatok mellett a leghatékonyabb eszköze a védőoltás: a szűrővizsgálat és a HPV elleni védőoltás együttesen megszüntetheti a méhnyakrák okozta halálozást – tájékoztat Tengelits András, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának vezető tanácsosa. 

A HPV-fertőzések számáról az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem vezet nyilvántartást, így nem tudjuk, hány férfi, illetve nő fertőződik meg. Becslések alapján évente körülbelül négyszáz haláleset vezethető vissza méhnyakrák-megbetegedésre.

A teljes védettség kialakulásához három oltást kell adni fél év alatt. Hatékonyságát növeli, ha még a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a fiatalok. A jelenlegi ajánlás szerint az oltás 9–13 éves kortól 26 éves korig adható, de a szakemberek bizonyos esetekben 26 éves kor fölött is ajánlják.

A védőoltás számos országban támogatott, hazánkban azonban a nem támogatott gyógyszerek közé tartozik. Esetenként az önkormányzatok vagy a gyógyszergyártó cégek akcióznak („kettőt fizet, hármat kap”), amit érdemes figyelni, mivel a három oltásból álló sorozat gyógyszertári áron közel 90 000 forintba kerül.

HPV-oltást a fiúknak is!
HPV-oltást a fiúknak is!

Az oltás nem minden HPV-típus ellen véd, ezért a rákszűrés továbbra is fontos – hívja fel a figyelmet dr. Ihász Judit, aki maga is beoltotta a lányát 14 éves korában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top