Egészség

Évente szűrnének bennünket

Kötelező vastagbélszűrés, a kamaszoknak pajzsmirigyvizsgálat – elkészült a nemzeti szűrőprogram.

Kétévente vastagbélszűrést rendelnének el ötventől hetvenéves korig – írja a Magyar Nemzet az egészségügyi államtitkárságra hivatkozva.

Azt tervezik, hogy évente kötelező lenne meglátogatni a háziorvosunkat, aki megmérné a vérnyomásunkat, testsúlyunkat, magasságunkat, ötévente pedig teljes szív- és érrendszeri állapotfelmérés végezne.

Évente szűrnének bennünket

Vércukor- és koleszterinszint-mérésre 21 és 39 éves kor között ötévente kellene menni, 40 és 65 között kétévente, 65 év felett pedig évente. Fogászati szűrésre is évente mehetnének a felnőttek.

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérést, valamint mozgásszervi és veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja.
A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne, s a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

Közben kisgyermekkori komplex szűrőprogram is indul, amelynek célja bevonni az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztéseket. A program egy része egy – tizenöt életszakaszra bontott – szülői kérdőíven alapul, amelyet 1500 család tölt majd ki gyermeke életkorának megfelelően. A program részeként a védőnők elektronikus úton, táblagépek segítségével fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, így egységes dokumentumrendszer jön létre.

Fogarasi András gyermekneurológus azt mondta, hogy a korai ellátásra szoruló gyermekek több mint harmada nem kapja meg a szükséges ellátást vagy szolgáltatást. A korai életszakaszban nyújtott támogatás eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi, ezért is van szükség a komplex felmérésre.    

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top