Egészség

Tényleg örököljük anyáink egészségét?

Angeline Jolie édesanyja 54 évesen halt meg mellrákban. A színésznő, miután kiderült, hogy hordozza a megbetegedésre hajlamosító gént, eltávolíttatta melleit. De valóban ilyen egyszerű az összefüggés? Elég megnéznünk édesanyánk orvosi leleteit, és máris kiderül, milyen betegségeink lesznek? El tudjuk vajon kerülni felmenőink sorsát?

Tényleg örököljük anyáink egészségét?A jó hír az, hogy nagyon kevés olyan betegség van, amely egyedül és kizárólag a génektől függ. Dr. House 13-as néven nevezett gyönyörű medikusának Huntington-kórja az egyik ilyen kivétel. Ő hordozza a gént, tehát előbb-utóbb biztosan meg fog betegedni, bármit is tesz ellene.

A betegségek nagy része azonban szerencsére nem ilyen egyszerűen működik. A gének ugyanis a legtöbb esetben csak hajlamosítanak bizonyos betegségekre – kit jobban, kit kevésbé, és hogy bekövetkezzen a baj, szükséges a környezet hatása is. Persze ezt sem szabad lebecsülni, a családon belüli minta általában nagyon is erős, ezért is tűnik sokkal több betegség öröklöttnek, mint amennyit a tudomány bizonyítani tudott.

Édesanyánk egészségügyi gondjaival persze érdemes tisztában lennünk, hiszen nemcsak genetikai állományunk fele közös, de szokásaink nagy része is, így nagy a valószínűsége annak, hogy sok közös gyenge pontunk lesz. Ám ha öröklődő betegségre bukkanunk, akkor sem kell kétségbeesni: pár apró életmódbeli változtatással a legtöbb esetben töredékére lehet csökkenteni a kockázatot.

Elhízás

Genetikai összefüggés: örököljük a testalkatot, az anyagcsere gyorsaságát, az izmok mennyiségét és a hajlékonyságot.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot? Csak részben szabad beletörődni a velünk született alkatba, hiszen sporttal, diétával sokat formálhatunk rajta. Bármennyire is szeretnénk a felmenőinkre fogni, nincs örökletes, megváltoztathatatlan kövérség. Ám az valóban igazságtalan tény, hogy van, akinek könnyebben megy a fogyás, és van, aki kevesebb edzéstől is izmosabbnak néz ki. A kutatások azt bizonyítják, hogy az alma testalkatú nők, akik hasra híznak, nehezebb helyzetben vannak, mert az ő esetükben erőteljesebben hatnak a gének. Ám ez csak annyit jelent, hogy nekik keményebben kell dolgozniuk ugyanazért az eredményért.

Mellrák

Tényleg örököljük anyáink egészségét?Genetikai összefüggés: A mellrákos esetek alig 5 százalékáért felelősek a gének, az esetek 70 százalékában semmiféle családi halmozódás nem figyelhető meg.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot? Amennyiben több egyenes ági nőrokonunk is 40 éves kora előtt lett mell- vagy petefészekrákos, érdemes elvégeztetni a genetikai szűrést. Aki hordozza a hibás géneket, annál 50-90 százalékot is elérhet a betegség valószínűsége. Az eredmények ismeretében felmerülhet a mell és petefészek eltávolítása, ami valóban csökkenti a rák kialakulásának esélyét – de nagyon ritkán döntenek ezen út mellett az orvosok. Akinek nincs ilyen „genetikai bomba” a szervezetében, sajnos az sem érezheti biztonságban magát, ezért minden nőnek érdemes rendszeresen önvizsgálatot tartania, szűrésre járnia és tudnia, hogy a mellrák előfordulásának kockázatát csökkenti, ha valaki csak ritkán fogyaszt alkoholt, nem dohányzik, nincs elhízva, nem kap hormonkezelést (menopauza vagy meddőség miatt), ha 30 éves kor alatt szüli meg első gyermekét, és ha legalább 6 hónapig szoptat.

Csontritkulás

Genetikai összefüggés: A csont minőségét a gének határozzák meg, de csak a húszas évek végéig lehet rajta erősíteni, utána csak a csontvesztés sebességét tudjuk lassítani. A vékony, alacsony testalkatú nők általában gyengébb csontozatúak, különösen akkor vannak veszélyben, ha a felmenőik között gyakori a csípőtörés, és jellemző a család nőtagjaira, hogy öregkorukra kicsit összemennek.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot?  A kalcium, a D-vitamin mellett fontos a rendszeres súlyzós edzés és a dohányzásról való leszokás – így sokat tehetsz az egészségedért.

Autoimmun betegségek

Genetikai összefüggés: Amennyiben édesanyánk sokízületi gyulladásban, lupuszban vagy pajzsmirigygyulladásban szenved, 50 százalék az esélyünk rá, hogy később nálunk is jelentkezzen a betegség.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot? Az autoimmun betegségeket sok környezeti tényező válthatja ki, a dohányzás, a kávé, a vörös húsok túlzott fogyasztása, vagy akár egy vírusfertőzés is. A kockázatot csökkenthetjük, ha sok C-vitamint, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Korai menopauza

Genetikai összefüggés: A nők 50 százaléka ugyanakkor kezd menstruálni, mint az édesanyja, és ugyanabban a korban következik be nála a menopauza is. A korai, azaz 45 éves kor alatt bekövetkező menopauzára 75-80 százalék esélye van annak a nőnek, akinek az édesanyjánál is korán befejeződtek a termékeny évek.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot? A dohányzásról leszokás, a sok mozgás és az akupunktúra segítségével hosszú hónapokat, akár éveket is lehet nyerni.

Tényleg örököljük anyáink egészségét?Depresszió

Genetikai összefüggés: 10 százalék az esélye annak, hogy ha édesanyánk depresszióban szenvedett, mi is örököljük a hajlamot.

Mit tehetsz, hogy megváltoztasd a kódot? A depresszió komoly betegség, melynek során az agyba nem jut el megfelelő mennyiségű szerotonin, a jóérzésünkért felelős hormon, amely a hangulatot kémiailag szabályozza. A betegség rizikóját növeli a fáradtság, a stressz, a kialvatlanság és az alkohol. Nos, ha nem is könnyű mindezt szabályozni, érdemes mindent megtenni érte!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top