Egészség

Aki rosszul alszik, cukorbeteg lehet?

Az utóbbi időben többen fedeztek fel összefüggést a kialvatlanság és a cukorbetegség kialakulása között. Talán ezért betegszik meg sok tini és kismama?

Aki rosszul alszik, cukorbeteg lehet?Annak ellenére, hogy évente több millió új diabétesz diagnózis születik világszerte, még mindig nem tudjuk pontosan, mi okozza a betegséget. Friss amerikai kutatások azonban új összefüggést fedeztek fel: minél kevesebb melatonin termelődik alvás közben, annál nagyobb az esély a kettes típusú cukorbetegség kialakulására.

A melatonin az a hormon, amelyik segít más hormonok ellenőrzésében, továbbá az ébrenlét és az alvás ritmusának kialakításában. A melatonin kiválasztása akkor ideális, ha éjjel sok, nappal kevés termelődik belőle, mivel ez a ritmus teszi lehetővé a megfelelő éjszakai alvást. A kutatók éppen ezért kezdték vizsgálni, milyen faktorok hatnak a melatonin szintjére, és hogyan hat a melatonin a cukoranyagcserére, valamint a cukorbetegség kialakulására.

Kétszeres kockázat

Összesen 740 nő adatait gyűjtötték be, akik közük 370-nél diagnosztizáltak diabéteszt 2000 és 2012 között. A többieknél nem volt kimutatható ez a betegség. A vizelet- és vérminták elemzésének összehasonlításakor kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél kevesebb melatonin termelődött éjszaka, kétszer nagyobb volt az esély a kettes típusú cukorbetegség kialakulására. Egészen pontosan, míg a több melatonint termelő nők közül 1000-ből 4-nél alakul ki cukorbetegség évente, addig a kevés melatonint előállító csoportnál 9-nél.

A melatoninszint és a cukorbetegség összefüggései már felmerültek az utóbbi időben. 2012-ben a Sleep magazinban publikált tanulmány szerint például minél kevesebbet alszanak a tinédzserek, annál valószínűbb náluk az inzulinrezisztencia megjelenése, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető.

Aki rosszul alszik, cukorbeteg lehet?

Akik kiemelt figyelmet igényelnek

„Természetesen a kettes típusú diabétesznek vannak ismert rizikófaktorai, mint a magas
testtömegindex (vagyis a túlsúly és az elhízás), a családi halmozódás, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és a dohányzás” – hangsúlyozza dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa.  

„Emellett vannak kiemelt kockázatú csoportok, amelyeknél fokozott ellenőrzés szükséges – folytatta a felsorolást a szakember. – Így például a terhesség során azoknak a kismamáknál szükséges az odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak. Ha feltűnően nagy súlyú baba jön világra, az is okot adhat a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok, fogamzásgátlók vagy vizelethajtók hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti ezt a betegséget. Egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbajra, ilyenek például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma, pajzsmirigy-túlműködés), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma.”

Jellemző diabéteszes tünetek

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszintmérést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, ha emellett súlyvesztés is tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás szintén figyelmeztető jel lehet.

Az egyes típusú cukorbetegségnél cukor jelenik a vizeletben és előfordulhat kómás állapot is. A kettes típusú cukorbetegség tünetei is nagyon hasonlóak, csak sokkal lassabban alakulnak ki. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás, és a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet.

Amennyiben tehát bármiféle gyanús jelet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk
endokrinológushoz, illetve diabetológushoz, a melatonintermelést gátló alvásproblémák miatt pedig érdemes felkeresni egy szomnológust.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top