Egészség

Endometriózis: egy alattomos betegség

A fáradtsággal teli hétköznapokon nem marad időnk és energiánk testünk apró jelzéseivel foglalkozni. A fájdalommal pedig egyenesen rövidre zárjuk a beszélgetést, és igyekszünk mihamarabb csendre inteni.

Endometriózis: egy alattomos betegség – Éveken át rendellenesen erős menstruációs görcseim voltak. Éreztem, hogy valami nincs rendben. Bevettem egy erős fájdalomcsillapítót, és nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. A költözés, tanulás, munka minden erőtartalékomat fölemésztette – mondja Elek Erzsébet, akinek egy évvel ezelőtt endometriózisműtéte volt.
A harmincegy éves agilis mérnök-tanárnőnek már a havi vérzésen kívül is elviselhetetlen alhasi görcsei és derékfájdalmai voltak, amikor tavaly januárban fölkereste a háziorvosát. Ott több ízben kapott antibiotikumot és fájdalomcsillapítót. A tüneteket sikerült „kiküldeni az ajtón”, de az ablakon visszajöttek…
A nem szűnő panaszok miatt urológiai, illetve nőgyógyászati vizsgálatok következtek. A majd féléves intenzív procedúra után ultrahangvizsgálattal egy ökölnyi cisztát találtak a bal petefészkében. Nemzetközi adatok alapján elmondható, hogy hat-nyolc év telik el az első tünetek és a rejtőzködő endometriózis diagnosztizálása között. Szakemberek szerint a hazai adatok ehhez képest kedvezőbbek.
– Sírva jöttem ki a rendelőből. Egyre csak zakatoltak bennem a néhány perccel korábban elhangzott szavak: bonyolult szerkezetű, ökölnyi, beavatkozás, el kell távolítani. A családomtól és a barátaimtól nagyon sok szeretetet és biztatást kaptam. Ez segített átvészelni ezt az időszakot – mondja a fiatal hölgy.

Erzsébetet májusban megoperálták. Hasüregéből eltávolították a korábban ultrahangvizsgálattal fölismert és az azzal nem látható apróbb, elbújó endometriumcsomókat is. A műtétet követően megkezdődött az akár több évig is elhúzódó gyógyszeres utókezelése a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségügyi Centrum, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakrendelésén. Az OEP-támogatás nélkül havonta 13-35 ezer forintba kerülő gyógyszeres kezeléssel – a kiújulás megelőzése érdekében – átmenetileg mesterséges klimaxot állítottak be nála.
Az endometrium a méhet bélelő nyálkahártyaréteg, amely a havi ciklusnak megfelelően megvastagszik, majd vérzés kíséretében leválik és távozik a szervezetből. A döntően a termékeny korban lévő nőket érintő betegség fennállása esetén a kóros méhnyálkahártya-szigetek szinte bárhol előfordulhatnak a szervezetben. Van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak; mint például a petefészek, a petevezeték, a méh külső felszíne és a hasüreg mélyebb pontjai. Ritkábban jelentkeznek a húgyhólyagban, a beleken vagy a külső nemi szerveken, gátsebeken, de előfordult már az elváltozás a tüdőben és az agyban is. Érdekességük, hogy bárhol helyezkednek el a szervezetben, mindenhol hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus alatt. Ám míg a méhűr nyálkahártyájának van, addig a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózisos szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek következménye az endometriózisos ciszta kialakulása, a belső hasüregi vérzés, amely gyulladással és hegképződéssel jár, éppen ezért a meddőség kialakulásában az egyik leggyakoribb tényező. Az endometriumcsomók megrepedése esetén további szövődmények jelentkezhetnek: például összenövések, bélvérzés, bélelzáródás vagy különböző hólyagműködési zavarok. A megbúvó csomók és a tünetek sokfélesége miatt nagyon nehéz a diagnózis fölállítása.

Endometriózis: egy alattomos betegség A DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nehéz, ódon ajtaján évente hozzávetőlegesen ezerötszáz ezen problémával küzdő nő lép be. Az intézet elismert szakemberét, dr. Fekete István szülész-nőgyógyász, endokrinológust keresem. Utam kacskaringós folyosókon vezet. Pont olyan, mint sok ide érkező hölgy életútja. Kopogó lépteimet figyelem, közben a levegőben terjengő fertőtlenítőszer szaga és parfümillat egyszerre csapja meg az orromat.
– A régió statisztikáját figyelembe véve a betegség jellemzően a 30–36 éves korosztályt érinti. Ez ciklustól függetlenül jelentkező kismedencei, keresztcsonti-deréktáji, együttlét alatti fájdalommal jár. Gyakori tünet a szabálytalan havi vérzés. Előfordulhat még nehezített vagy fájdalmas vizelet- és székletürítés, valamint az emésztőszervek vérzése. Egyes biokémiai markerek, például a Ca125 utalhatnak a betegség jelenlétére. Vannak olyan nők is, akiknél az endometriózis nem okoz fájdalmat. Fényt deríthetünk rá ultrahangvizsgálattal, de a hasüreg rejtettebb helyein megbúvó endometriumszigetekre csak endoszkópos műtéttel találhatunk rá – mondja dr. Fekete István.

– A mai napig fehér folt az orvoslásban az ok. A tudomány mai állása szerint mi idézheti elő ezt a betegséget?
– A mára civilizációs betegségnek számító endometriózisról az első írásos emlékek 1825-ből maradtak ránk. Feltételezések szerint a menzesz alkalmával a kürtőkön visszaáramló menstruális váladékkal életképes endometriumszigetek jutnak a hasba. E sejtek nyirok- és véráramon keresztüli vándorlására ugyancsak van bizonyíték. Ismert az őssejtelmélet is. A sejtek megtapadásában szerepet tulajdonítunk a stressznek, amely „aláaknázza” az immunrendszert, fogékonyabbá téve a szervezetet a betegségre. Szerepe lehet még a genetikai hajlamnak, az étrendnek, egyes étrend-kiegészítőknek, a környezeti ártalmaknak, így a dohányzásnak is. Bizonyított megoldást az endometriumciszták és -csomók műtéti eltávolítása, valamint a női szervezetben az ösztrogén hormon szintjének gyógyszerekkel történő csökkentése eredményez. Ezzel a betegség súlyosabbá válása megfékezhető, visszasorvasztható. Emellett hatékonyak lehetnek az alternatív gyógymódok, a diéta, az Aviva torna – magyarázza dr. Fekete István.

– Sorstársaimat szeretném megnyugtatni, hogy megfelelő kezelés után ezzel a betegséggel is lehet teljes életet élni, és hosszú távon a gyermekvállalásról sem kell lemondani – mondja Erzsébet. – Nem szabad feladni a gyógyulásért folytatott harcot, mert ez kezelhető kór. A műtét óta én is jobban odafigyelek az étkezésre. Korábban rendszeresen kézilabdáztam, most pedig zumbára járok. Sok mindennel kellett szembesülnöm, amikor végre rátaláltak a rossz közérzetem okára. Megemlítették, hogy rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok, hiszen a csomók egy százaléka elrákosodhat. Ennek ellenére nem éreztem úgy, hogy föl kellene gyorsítani bizonyos folyamatokat az életemben. A mai napig nem sürgetem a párválasztást és a gyermekvállalást sem. Gyógyul a testem, és tudom, hogy mindennek eljön majd az ideje. Én ki fogom várni, ha már a jó Isten nekem is adott még időt…

K. Barabás Emese 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top