Egészség

Gyilkos gyöngyvirág – ne keverd össze!

Pálfi György Hukkle című filmjében a falusi asszonyok gyöngyvirággal mérgezték a férfiakat. Sajnos ez nem fikció: a szép virág nagyon veszélyes – pláne, mivel levele könnyen összetéveszthető a medvehagymáéval.

Bár időről időre figyelmeztetik az embereket, sajnos idén is ölt a gyöngyvirág, ezúttal egy székesfehérvári bokszedző esett áldozatául. Az ismert sportember maga szedte medvehagymával dobta fel a rántottáját, de pechjére gyöngyviráglevél is keveredett az alapanyagok közé (a két növény nagyon hasonlít egymásra). A férfi rosszul lett ugyan, de azt hitte, csak gyomorrontása van, és nem ment orvoshoz, pedig nagy eséllyel megmenthették volna az életét.

Nemcsak a gyöngyvirág, de a kikerics is veszélyes lehet. Mindkét növény olyan, a  szívre és a májra ható mérget tartalmaz, ami már egészen kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat. Az első szakaszban hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezhet, valamint a pulzus erőteljes lassulása. A második szakaszban az érverés hirtelen gyorsul, a vérnyomás csökken és a szív is leállhat. A növény minden része, de még a váza vize – amiben áll a virág – is mérgezést okozhat, főleg gyermekekre és a háziállatokra kell figyelni emiatt.

Balra medve, jobbra gyöngy
Balra medve, jobbra gyöngy

„A medvehagyma március végén, április elején virágzik, egy időben a gyöngyvirággal. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a medvehagyma virágja kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik, a gyöngyvirág virágai viszont harang alakúak, a szár mentén nőnek” – írta korábbi figyelmeztető közleményében az ÁNTSZ. A kikericsen tavasszal soha nincs virág, és az erdőkben élő medvehagymával ellentétben réteken, napos mezőkön található – így talán könnyebben elkerülhető. Segítheti a felismerést, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljük: a medvehagyma jellegzetes fokhagymaszagot áraszt.

A gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de a természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni. Erdőben is mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő (egy-két kiló) mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet – szedhet külön engedély nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top