Egészség

Melegrekord után zivatarok jönnek

Megdőlt a melegrekord, de már jön az enyhülés.

Veszélyes a napfényvitamin hiányaÁprilis utolsó napján az ország több pontján is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, de helyenként még ennél is melegebb volt: az Országos Meteorológiai Szolgálat Pitvaroson 32.6 fokot mért, mellyel megdőlt a korábbi, méghozzá tavaly regisztrált melegrekord.
Egy évvel korábban május elsején hasonlóan melegben, már-már kánikulában volt részünk, persze ma sem panaszkodhatunk majd: napközben a legtöbb helyen a napsütésé lesz a főszerep – az Időkép előrejelzése szerint. Csak helyenként növekszik meg a gomolyfelhőzet, az Északi-középhegység térségében és északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

A változékonyabb idő ellenére a 11 és 15 óra között a naposabb vidékeken az UV-sugárzás szintje elérheti az erős fokozatot, a Meteo Klinika meteogyógyásza ezért azt tanácsolja, hogy a szabadtéri programok alatt senki se feledkezzen meg a bőrvédelemről! A vízpartokon növekszik a leégés veszélye, és a kisgyerekek bőre is fokozott kockázatnak van kitéve, válaszuk a magas faktorszámú fényvédőszereket. Nagyon fontos a sok folyadék, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz fogyasztása, és kerüljük az alkoholt, valamint a cukros üdítőket! Az allergiások helyzete továbbra sem javul. A platán, a nyírfa, a gyertyán és a kőris okozza a legtöbb panaszt, de sokfelé már a tölgyre és a fűzre érzékenyek is tapasztalhatnak enyhébb, de kellemetlen tüneteket.

Csütörtökön már nedvesebb, labilisabb légtömegek áramlanak fölénk, így bár marad a nyárias meleg, délutántól az éjszakába nyúlóan egyre több helyen – főként a nyugati és a középső területeken – alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. Nincs mese, most már indul az idei zivatarszezon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top