Egészség

5 ok, amiért ne ülj keresztbe tett lábakkal

Sokan megszokásból vagy kényelmi szempontból teszik keresztbe a lábukat, netán azért, hogy kisebb nyomás helyezkedjen a másikra. Az orvosok azonban gyakran javasolják, hogy kerüljük ezt a testhelyzetet.

Visszerek: Az egyik ok, amiért a szakemberek nem javasolják ezt az ülőpózt, az, hogy a visszértágulatok kialakulásának esélye megnőhet. Miért? Mert a keresztbe tett lábak jelentősen rontják a láb vérellátását.

5 ok, amiért ne üljön keresztbe tett lábakkalRossz tartás: Vannak szakemberek, akik azért ellenzik a keresztbe tett lábat, mert rossz testtartást eredményez, így hát-, csípő- vagy medencefájdalomhoz vezethet. Ám itt nem bizonyított, mi volt előbb, és valószínűleg sokkal inkább a fotelben való hosszas ücsörgés okozza a problémát, az pedig kevésbé számít, mit teszünk eközben a lábunkkal. Ráadásul arra nézve is vannak bizonyítékok, hogy a keresztbe tett láb csökkenti a hasizomra nehezedő nyomást, ami bizonyos esetekben még előnyös is lehet.

Zsibbadás: Aki hosszasan ücsörög keresztbe vetett lábakkal, felálláskor azt tapasztalhatja, hogy elzsibbadt a végtagja, ám ez az állapot hamar elmúlik, és semmiféle tartós kárt nem okoz.

Meddőség: A férfiaknál a keresztbe tett láb – főleg szűk nadrágban – káros lehet a spermákra, mivel ebben a pózban a lágyékrész hamar felmelegszik. Ahhoz azonban, hogy ez a hatás valóban érezhető legyen, órákon át kellene ugyanabban a pózban ücsörögni, ami nem gyakran fordul elő.

Néhol illetlenség: Vannak olyan országok és kultúrák is, ahol a láb keresztbe vetése egyszerűen illetlenségnek számít, vagy az alacsonyabb osztályhoz való tartozást jelzi, egyes ortodox vallások pedig egyenesen megtiltják ezt a pózt a templomokban.

Az írás a Házi Patika oldalán jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top