Egészség

Szabadtéri sportolás – meg ne fázz!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy amint végre eltűnik a hó, futnánk a szabadba mozogni egy kicsit. Ám ilyenkor még könnyen meg lehet fázni futás vagy biciklizés közben. Hogy lehet megúszni?

A szabadtéren űzött sportolásnak hideg időben is számos előnye van: erősíti az immunrendszert, segít elkerülni a téli depressziót, a természetes fényből D-vitamin nyerhetsz, sőt, így 25 százalékkal több kalóriától szabadulhatsz meg, mintha szobahőmérsékleten edzenél. Persze, ha kint mozogsz, fontos odafigyelned néhány dologra, hogy ne adj esélyt az olyan kellemetlen betegségek megjelenésének, mint a nátha, a torokgyulladás vagy az influenza.

Szabadtéri sportolás - meg ne fázz!

6+1 extra tipp a hűvös edzéshez

1. Megfelelő a ruházatod? Ha kellő intenzitással mozogsz, az izzadás télen sem kerül el. Felejtsd el a vastag pamutpólókat, pulcsikat, ezek hamar átáznak, és magukban tartják a vizet! Viselj inkább speciális, sportoláshoz készült ruházatot, mert ezek az anyaguknak köszönhetően elvezetik a test felszínéről az izzadságot, így nem áll fenn az a kockázat, hogy a nedves ruha rád fagy, és megfázol.

2. Viselj több vékony réteget alul. Inkább válassz két-három vékony technikai pólót, mint egy nagyon vastag, nem lélegző pulóvert. Legalulra vegyél fel úgynevezett aláöltözőt, ami melegen tartja a tested, de elvezeti az izzadságot, erre jöhet a többi. A régetes öltözködés lényege, hogy a rétegek között megrekedő levegő egy termoszhoz hasonlóan segít melegen tartani a testet. A vékony rétegek fölött viselj vízálló és szélálló anyagból készült, könnyű sportdzsekit. Csapadék esetén ez a réteg nagyon fontos, mert megvéd az elázástól, így a megfázás elkerülésében is segít.

+ 1 extra tipp
Kezdetben nyugodtan lehet egy réteggel több rajtad, mint ami sportolás során kényelmes: bemelegítés után a legfelső plusz ruhát le tudod venni, így a mozgás végeztével melegen és szárazon veheted vissza, így biztosan nem fogsz fázni az edzés után.  

3. Vegyél fel sapkát, sálat és kesztyűt. A fejen és a kézen a test által termelt hő akár 40 százalékát is leadja a szervezet, amely a test lehűléséhez vezethet. A nyakat pedig azért érdemes védeni, hogy a torkod se fázzon meg. Ha érzékenyebb a torkod, a sálat húzd óvatosan a szád elé, ezzel a belélegzett levegőt fel tudod melegíteni, mielőtt bejut a szervezetedbe.

4. Jöjj, forró zuhany! Jó, ha tudod, hogy a megfázás nem sportolás közben fenyeget, hanem utána, ha megállsz, és rád hűl a nedves ruha. Próbálj meg háztól házig sportolni, így nem vagy kitéve ennek a veszélynek, mert rögtön az edzés végeztével mehetsz is a meleg zuhany alá, és felveheted a száraz ruhát. Ha erre nincs lehetőséged, készülj legalább egy száraz ruhadarabbal, amit a megállás után azonnal felvehetsz. Edzés után pedig minél előbb menj meleg helyre, és öltözz át.

Szabadtéri sportolás - meg ne fázz!

5. Eleget iszol? Hűvösben a szervezet nem jelzi olyan intenzíven folyadékigényét, mint nyáron, tehát nem biztos, hogy szomjasnak érzed magad. Ennek ellenére pótold az elvesztett folyadékot: edzés előtt igyál meg egy pohár meleg gyógyteát, hogy hidratáltan vághass bele a mozgásba, és vigyél magaddal még néhány decit egy termoszban, így a hideg ital okozta torokfájást is kiküszöbölheted.

6. Figyelj oda a vitamin- és ásványianyag-bevitelre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Érdemes multivitamin-készítményeket, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, hogy a szervezeted belülről is erősítsd és támogasd az immunrendszeredet.

Ha mégis baj van
Még a legelővigyázatosabb ember is megfázhat, vagy megfájdulhat a torka. Ha így jártál, és szeretnél minél előbb megszabadulni a nyavalyától, jó ötlet, ha segítségül hívod a torokfertőtlenítő spray-t. Ez a készítmény közvetlenül a fájdalom és a gyulladás helyén hat, csökkenti a kellemetlenségeket, gyógyít és érzéstelenít is egyben, sőt, a nyelési nehézségeket is megszünteti. Használata egyszerű és praktikus: akár az edzésre is magaddal viheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top