Egészség

Gyomorgörcsöket okozhat a húsvéti tojás

Persze az ünnepek alatt nem szeretünk ilyesmire gondolni, de nem árt vigyázni a húsvéti ételekkel.

A tojásfehérje és a tojássárgája sajnos feketelistán van az ételtoleranciával küszködő emberek listáján. A Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság emésztőszervi gondokkal bajlódó emberek körében végzett vizsgálatot, és kifejezetten a húsvéti tojás, sonka ás társai okozta gondokat vizsgálták.

Pedig milyen ártatlannak tűnnek...
Pedig milyen ártatlannak tűnnek…

Puffadást, hasfeszülést, hasmenést vagy székrekedést okozhat a tojás és az olajos magvak az arra érzékenyeknél. A húst kedvelőknek viszont jó hír, hogy a sonka, a disznó vagy csirke többnyire nem okoz irritációt. Viszont amivel esszük: a mustár és a torma a betegek harmadának gyomorpanaszokat okoz.

„Az ételallergia és az ételintolerancia két különböző betegség” – mondja dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos. „Aki allergiás, annál már kis mennyiségű étel is azonnali heves reakciót válthat ki, míg az ételintolerancia esetén hosszabb idő telik el a panaszok kialakulásáig, ezért nehéz vagy lehetetlen odahaza, szakorvosi vizsgálat nélkül kitapasztalni, mi áll a háttérben.” Az ételintoleranciát egyébként nem gyógyszerrel kezelik: ha valakinél a vérvizsgálat során kiderül, hogy melyik élelmiszerek okozzák a hasi panaszokat, személyre szabott diétával lehet megszüntetni a tüneteket.

 

Mitől alakul ki étkezési zavar? A választ megtalálod a Nők Lapja Café Válaszkereső oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top